Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Jajce, 16. rujan 2020.

PROSLAVLJENA 25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA JAJCA

Misno slavlje predvodio župni i samostanski vikar fra Marinko Baotić

U nedjelju, 13. rujna 2020. u Jacu je svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca, Pougarja i Dobretića. Nakon službenog dijela programa, sudionici obilježavanja došli su u mimohodu do nove župne crkve Uznesenja BDM i franjevačkog samostana Sv. Luke, na obalama rijeke Vrbasa, gdje je koncelebrirano Misno slavlje predvodio župni i samostanski vikar fra Marinko Baotić, a koncelebrirali su župnik i gvardijan fra Vinko Marković te predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan fra Stipo Marčinković. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem i harmonijskom pratnjom s. Dubravke Dropulja. Sve je srdačno pozdravio gvardijan Marković.

A vikar Baotić u propovijedi je, između ostaloga, istaknuo kako je „ova današnja obljetnica prilika da odamo poštovanje i sjetimo se svih naših poginulih, ranjenih, zatvaranih i mučenih po logorima i zatvorima, svih silovanih i tlačenih, svih koji su na svoj način trpjeli ratne nevolje, gledali razaranja svojih domova i podnosili gubitke svojih najmilih. Mnogima su sjećanja itekako svježa i uvijek bolna i svaka rana boli i ponovno se otvara kada navru sjećanja i kada život pritisne svojim nevoljama. Mnogi branitelji, mnoge majke i očevi, supruge i djeca poginulih u podnožju oltara i u svojim molitvama sjećaju se svojih najmilijih i od Boga traže utjehu i snagu za život i smisao kako ići dalje i svoju bol okrenuti u snagu“, rekao je fra Marinko koji je nastavio govoriti o Isusovu putu, putu opraštanja, putu oslobođenja od svega negativnoga što osjećamo u sebi. Pri tom se sjetio jedne žene i majke s Kupresa koja je pošla Isusovim putom praštanja, iako joj je ubijeno 7 članova uže obitelji. „Onaj koji oprašta dokazuje da je Bog u njemu, da ga nosi Božja snaga i da Bog upravlja njegovim životom“ rekao je fra Marinko navodeći Isusov primjer praštanja. Citirao je riječi o opraštanju iz Knjige Sirahove, 28 2-4. Naveo je i riječi iz Očenaša: „Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“ te istaknuo kako „mržnja i ljutnja zatvaraju i zarobljavaju čovjeka, a oproštenje i ljubav oslobađaju čovjeka od gorčine i zla te otvaraju mogućnost novoga i boljega života. I sve dok ne budemo bili spremni opraštati ili za učinjeno zlo moliti oproštenje i kajati se nismo dostojni zavati se kršćanima. Neka dragi Bog u svome milosrđu pomogne nam okrenuti se životu i budućnosti. Jer, ako mi danas ne budemo se borili za boljitak i ne budemo nastojali dati sve od sebe da naša Domovina napokon krene naprijed, moguće je da budu uzaludne sve žrtve čiji spomen danas obilježavamo“, rekao je fra Marinko.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u počast prvoj žrtvi domovinskog rata u Jajcu, mladom policajcu Franji Ladanu Panceru, kod spomen-obilježja na ulazu u hidroelektranu 'Jajce II'. Vijence su položili: obitelj pok. Franje, pripadnici Policijske uprave Jajce, udruge proistekle iz Domovinskog rata HV0-a Jajce, Josip Đakić u ime Ministarstva hrvatskih branitlja R. Hrvatske te Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara. Potom je kratki nagovor održao i opijelo za pok Franju izmolio župni vikar župe Podmilačje fra Nikola Neimarević.

Nakon toga ispod sela Mile, kraj Plivskog jezera, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-obilježja osamorice poginulih pripadnika 81. gardijske bojne „Kumovi“ iz Virovitice. Vijence su položili: udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a Jajce, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja R. Hrvatske Josip Đakić, Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara te izaslanstvo grada Virovitice. A onda je opijelo za pokojne Virovitičane izmolio jajački župni i samostanski vikar fra Marinko Baotić.

Poslije Misnog slavlja Udruga „13 rujan“ Jajce upriličila je prigodni domijenak za sve goste i građane Jajca i Pougarja, kod gradske sportske dvorane, koji je potrajao da kasnih večernjih sati. U međuvremenu na stadionu Pijavice održana je završnica malonogometnog turnira. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: