Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Vitez, 16. rujan 2020.

KARDINAL PULJIĆ SLAVIO SVETU NA KALVARIJI KOD VITEZA

Prije Svete mise kardinal Puljić predvodio je Križni put moleći pred postajama uz stazu koja vodi od podnožja do vrha brežuljka na kojem se nalazi crkva posvećena Gospi Žalosnoj

Na spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne poznate pod imenom Gospa Žalosna, 15. rujna 2020. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je Misno slavlje na brežuljku zvanom Kalvarija u naselju Mošunj u župi Vitez. Prije Svete mise kardinal Puljić predvodio je Križni put moleći pred postajama uz stazu koja vodi od podnožja do vrha brežuljka na kojem se nalazi crkva posvećena Gospi Žalosnoj. Tu crkvu izgradili su isusovci iz Travnika 1913. godine na temeljima rimske bazilike, prenosi mrežna stranica centralna.ba.

Pozdrav kardinalu Vinku Puljiću, petorici svećenika u koncelebraciji i okupljenim vjernicima uputio je viteški župnik fra Velimir Bavrka.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je da ovaj blagdan poziva vjernike da od Djevice nauče svjedočiti svoju vjeru, da budu spremni žrtvovati se u vjernosti evanđelju. Istaknuo je da Djevica Marija, koja povjerova riječi Božjoj, nije izgubila vjeru ni onda kada je vidjela svoga Sina odbačena i na križu raspeta te da je ostala sve do kraja uz Krista na križu pa je vidjela blistavu zoru njegova uskrsnuća. Rekao je da je Marija zbog toga veoma blizu nama ljudima te da u njoj nalaze majku svake utjehe i pomoći. Dodao je a joj se svatko može obratiti u bilo kojoj potrebi, u svojoj slabosti u vlastitome grijehu jer ona razumije sve i sve vodi svome Sinu Isusu Kristu. Kazao je da se u njoj Božja dobrota približila i približava k ljudima te da je ona znak utjehe, ohrabrenja i nade.

Vjernici su se pripremali za proslavu ovog spomendana prigodnom trodnevnicom. Tijekom tri dana molili su krunicu, sudjelovali na Svetoj misi i na klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. (kta)


Foto: centralna.ba

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: