Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2020.

Vijesti

Rima, 15. rujan 2020.

SLAVLJE CRKVENOGA GODA U RUMI

Rumljani su u ponedjeljak, 14. rujna crkveni god Uzvišenja sv. Križa proslavili Misom koju je predvodio dekan i župnik u Srijemskoj Mitrovici mons. Eduard Španović

Rumljani su u ponedjeljak, 14. rujna 2020. crkveni god Uzvišenja sv. Križa proslavili Misom koju je predvodio dekan i župnik u Srijemskoj Mitrovici mons. Eduard Španović.

U uvodu Misnoga slavlja istaknuo je vrijednost križa, jer se po njemu dolazi do uskrsnuća. Na njegove misli nadovezao se propovjednik župnik u Šidu Nikica Bošnjaković, koji je posebno istaknuo da, kao vjernici, promatrajući Isusov križ, moramo prihvatiti i svoje životne križeve.

“Mi danas, ovim blagdanom, želimo odmjeriti Kristov križ i shvatiti realnost patnje. Križ je do Isusa bio sredstvo mučenja, a Isusovom smrću postao je simbol spasenja. To se dogodilo upravo jer je Krist prihvatio križ, jer je dao pristanak na Očevu volju, kazao je vlč. Bošnjaković, te dodao: “Dok promatramo drvo Isusova križa, ne možemo da ne mislimo na svoje životne križeve. I mi moramo prihvatiti biti razapeti, prihvatiti svoj križ, čvrsto ga uzeti i nositi.

No, ne može ga se nositi ako gunđamo i mrmljamo protiv njega, ako stalno pitamo ‘Zašto?’ Na križu se mora umrijeti, a stalno gunđanje znak je njegova neprihvaćanja. Moramo prihvatiti živjeti s njim, prihvatiti ono što nam je Otac namijenio. A on namjenjuje svakome koliko može nositi, svakome po njegovoj mjeri.”

Propovjednik je potaknuo vjernike da mole od Boga pomoć u nošenju svojih križeva, te da utjehu traže u Isusovim riječima da tko ne prigrli križ ne može biti njegov učenik.

I ove su se godine na Misi okupili i vjernici iz susjednih župa. No, zbog aktualne epidemiološke situacije, izostalo je tradicionalno ljubljenje relikvija svetoga Križa i druženje nakon slavlja. U koncelebraciji su bili župnik u Beški preč. Božidar Lusavec, župnik u Laćarku Ivica Zrno, župnik u Hrtkovcima Ivica Živković te župnik domaćin Ivica Čatić. (kta/ika)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: