Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2020.

Najave

Tuzla, 5. listopad 2020.

Proslava 25. obljetnice Katoličkog školskog centra „Sv.Franjo“ Tuzla

Katolički školski centar „sv. Franjo“ u Tuzli u ponedjeljak, 5. listopada 2020. obilježit će 25. obljetnicu svoga postojanja. U skladu s ograničenjima u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa obilježavanje će biti u skromnijem obliku. Misno slavlje predvoditi će nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Program proslave 25.obljetnice KŠC-a "Sv. Franjo"

Ponedjeljak, 5. listopada 2020.
- Sveta misa u 16.30 sati u dvorištu Centra;
- Prigodni program u 18 sati;
- Kraći domjenak u 19 sati.

Na mrežnoj stranici KŠC „Sv. Franjo“ u Tuzli, između ostalog piše:

U Tuzli od 1995. godine postoji Katolički školski centar „Sv. Franjo“ koji vodi posebnu brigu o odgoju i obrazovanju mladih. On je baštinik duge tradicije kvalitetnih škola koje su vodile časne sestre Kćeri Božje ljubavi u protekla dva stoljeća. Ova škola je počela s radom u Tuzli 1883. godine pod njihovim vodstvom. Prema pisanoj dokumentaciji i svjedočenju starijih, bile su to dobro organizirane i kvalitetne škole. Dolaskom komunista na vlast poslije Drugog svjetskog rata, sve su te škole zatvorene a imovina oduzeta.

Osamostaljenjem BiH kao suverene države stvorili su se uvjeti za ponovno otvaranje takvih škola. Tako je Vrhbosanska nadbiskupija još u ratu željela obnoviti bogatu tradiciju školstva pa su otvoreni centri u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a nešto kasnije u Žepču, Konjicu, Travniku, Banjoj Luci i Bihaću.

Katoličke škole imaju svoju povijest koliko i sama Crkva, jer je središte poslanja čovjek i sve ono što ga čini plemenitim, naprednijim, boljim i sretnijim. Tako su prva opismenjavanja i škole nikle upravo u krilu Crkve. Kroz noviju povijest u BiH pokušavali su slijediti europske primjere pa su tako prve škole nastajale uglavnom pod vodstvom vjerskih zajednica.

KŠC „Sveti Franjo“ ostvaruje službu od opće društvene koristi i premda je jasno formirana u svjetlu katoličkog odgoja, ona nije rezervirana samo za katolike nego je otvorena svima koji cijene i traže njen kvalificirani odgojni koncept.

Danas je KŠC „Sv. Franjo“ u Tuzli priznata ustanova koja djeluje ne samo na planu odgoja i obrazovanja, što je prvotna zadaća ovog Centra, nego i na ostalim kulturnim, umjetničkim, sportskim i svim drugim događanjima u gradu i regiji koji su u službi oplemenjivanja čovjeka.

Ravnatelj Centra je u ime osnivača Vrhbosanske nadbiskupije trenutačno vlč. Marko Zubak. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: