Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Raščica/Tolisa, 14. kolovoz 2020.

PROMOCIJA PUČKE PJESMARICE „FALJEN ISUS, MARIJO“

Riječ je o pučkoj pjesmarici autora dr. sc. fra Zvonka Benkovića koju su ispjevali vjernici toliškoga kraja na raznim hodočašćima

U srijedu, 12. kolovoza 2020. godine u večernjim satima, ispred župne i samostanske crkve na Raščici održana je promocija knjige „Faljen Isus, Marijo“ autora dr. sc. fra Zvonka Benkovića. Riječ je o pučkoj pjesmarici koju su ispjevali vjernici toliškoga kraja na raznim hodočašćima. U knjizi je sakupljeno šezdesetak pjesama posvećenih Isusu Kristu, Blaženoj Djevici Mariji, anđelima i svecima, a sama je ilustrirana s fotografijama s hodočašća i motivima iz samostanske crkve.

U ugodnom ambijentu ispred Gospina kipa i u sjeni stoljetnih zvonika o knjizi su govorili recenzent prof. dr. sc. vlč. Darko Tomašević koji je skrenuo pozornost na majčinske motive i prisutnost imena Marijina u pjesmama te istaknuo kako se riječ Majka – misleći na Blaženu Djevicu Mariju – pojavljuje više od 350 puta. Sama pjesmarica ima iznimnu vrijednost jer su na jednom mjestu sabrane pjesme koje su ispjevali vjernici toliškoga kraja od sredine 19. stoljeća do danas i u njima zahvaljuju Gospi i svecima na posredništvu milosti. Gvardijan toliškoga samostana fra Mario Jurić istaknuo je kako sam naziv pjesmarice „Faljen Isus, Marijo“ ujedno je i himan s kojim započinje i završava svako hodočašće u župi Tolisa, a ujedno je i vapaj i molitva i zahvala Gospi za njezinu prisutnost i neprestano usmjeravanje prema Isusu Kristu. Urednik i autor knjige fra Zvonko je istaknuo kako je ova pučka pjesmarica toliškoga kraja posuđena od naraštaja vjernika kojima su ove pjesme bile prisutnije u svakidašnjem životu nego danas nama, zatim skupljene i uređene u izdanje pjesmarice s nakanom ne bi li se velika građa pučkoga stvaralaštva otrgla zaboravu. Također je dodao kako se jedan dio pjesama i pjevanih krunica, čiji se tekstovi nalaze u pjesmarici, koristi i oživljava na dvama hodočašćima. Prvo je početkom kolovoza kada se hodočasti Gospi od Anđela u Gornju Tramošnicu, a drugo je Zavjetno hodočašću s Gospinim kipom kroz sela župe Tolisa pred patron župe i samostana Veliku Gospu. Promociju je glazbenim točkama popratio zbor Adoro pod ravnanjem profesorice Marije Nedić. (kta/fia)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: