Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Svilaj, 12. kolovoz 2020.

BLAGDAN SV. KLARE U SVILAJU KOD ODŽAKA

Euharistijsko slavlje ispred kapelice sv. Klare, podignute u Novom Gradu 2009. o 800. obljetnici franjevačkog reda, predvodio je domaći župnik fra Mladen Jozić

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u utorak, 11. kolovoza 2020. Euharistijsko slavlje ispred kapelice sv. Klare, podignute u Novom Gradu 2009. o 800. obljetnici franjevačkog reda, predvodio je domaći župnik fra Mladen Jozić. Koncelebrirali su okolni svećenici: fra Jozo Puškarić, fra Blažen Lipovac, vlč. Pavo Brajnović i fra Domagoj Šimunović iz Slavonskog Broda. Slavlje je pjevanjem uveličao zbor župe Imena Marijina. Unatoč visokim temperaturama i posebnim uvjetima sudjelovalo je pedesetak vjernika iz toga i okolnih mjesta Bosanske Posavine.

Osvjetljavajući život i djelo sv. Klare prve duhovne suradnice sv. Franje Asiškog, njezinu veličini i ulogu u našem životu, fra Mladen je naglasio kako je živjela svetu jednostavnost i siromaštvo, svetu odanost i snagu vjeri.

„Jasna i prozirna, snažna i čvrsta značenje je njezina imena koje je ona u životu doista i ostvarila. Ta lijepa i pametna plemkinja svetost je postigla, ne bogatstvom, ni ugledom, ni nekakvim prioritetima, nego živeći na temelju svetoga Pisma – Evanđelja i svjedočanstva vjere sv. Franje i njegove braće.“, rekao je uz ostalo fra Mladen.

Na kraju je poručio. „Bog svakome od nas daje svoje planove i programe. Poput sv Klare i nas poziva da jasno snažno, čvrsto i odvažno budemo otvorena knjiga Svetoga pisma i Evanđelja sebi i drugima, jer Isus takvima daje jamstvo da je s nama do svršetka svijeta te da bez njega ne možemo postići nešto više. Nemojmo ga iznevjeriti. Neka sv Klara u ovom malom svetištu svima nama bude putokaz, primjer i uzor da svojim životom ostvarujemo svetu jednostavnost i siromaštvo duhom kako bismo čuli zadnji poziv nagradu i riječ Spasitelja našega: 'Valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost Spasitelja svoga, jer u malome si bio velik i sada uživaj svu vječnost!“

Na početku Mise župnik fra Mladen predvodio je i tradicionalni obred blagoslova polja. Cilj gradnje prije 11 godina ove jedinstvene i jedine kapelice u BiH posvećeni sv. Klari, čiji su inicijatori uz tadašnjeg župnika fra Flipa Karadžu bili bračni par Dragan i Margit Lekić, bio je da ta velika svetice Katoličke Crkve opet ujedini to selo u kojem je uz Hrvate većina stanovništva pravoslavne vjere. Svake godine, pa su i ove, neki od vjernika pravoslavne vjere bili na Misi. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: