Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 11. kolovoz 2020.

"TURIZAM I SEOSKI RAZVOJ" TEMA JE 41. SVJETSKOG DANA TURIZMA

Vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja u poruci potiče na nove putove kako bi se oživio sektor koji je snažno pogodila pandemija koronavirusa

U poruci upućenoj povodom 41. svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja potiče na nove putove kako bi se oživio sektor koji je snažno pogodila pandemija koronavirusa. Naime, na kraju ove godine bit će oko milijardu međunarodnih turista manje, a to znači opći gospodarski gubitak od oko 1200 milijardā dolara te neizbježne posljedice što se tiče nezaposlenosti

Poruku je potpisao kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, a u njoj se donose podatci Svjetske turističke organizacije koji daju ozbiljan prikaz tog društvenog sektora pogođenoga pandemijom čiji se kraj – kako stoji u tekstu – još ne vidi. Riječ je o zabrinjavajućem stanju koje nas ne smije blokirati i lišiti pozitivnoga viđenja budućnosti jer, kako je rekao papa Franjo, najgora bi drama te krize bila da ju ne iskoristimo.

Dikasterij ističe temu svjetskoga dana posvećenoga turizmu, izabranu prije pandemije bolesti COVID-19, a koja upućuje na turizam i seoski razvoj, te potiče na traženje skrivenijih seoskih ciljeva. Valja promicati odgovorni turizam, ostvaren u skladu s načelima društvene i gospodarske pravednosti u punom poštovanju okoliša i kulturā, i u kojemu se prepoznaje središnji položaj lokalnih zajednica, kao i njihovo pravo da budu protagonisti održivoga razvoja. Važno je pozitivno uzajamno djelovanje između turističke industrije, lokalne zajednice i putnika.

Približiti turizam i seoski razvoj dobar je način za razumijevanje novih kultura, te kako bismo dopustili da nas dotaknu vrijednosti očuvanja stvorenoga i njegove zaštite, što danas nije samo moralna dužnost nego zahtijevaju i hitno zajedničko djelovanje – istaknuto je u poruci. To je jedan od načina za upoznavanje novih stilova života, kako bismo ušli u odnos s drugima i s prirodom. To znači krenuti putom poštujući ritam stvorenoga, života zajednicā i poljoprivrednih radova. Turizam može postati sredstvo blizine – napominje se u poruci – te tako jačati duh bratstva među narodima.

Da bi se ponovno pokrenulo turističko gospodarstvo potreban je, dakle, odgovoran i održivi turizam, kako bi postao jedan od čimbenika u borbi protiv siromaštva koje se zbog pandemije naglo povećalo. Dikasterij stoga upućuje apel svijetu politike kako bi se potaknuo odgovorni turizam ostvaren u skladu s načelima društvene i gospodarske pravednosti, te poštujući okoliš i kulture, dajući marginalnim područjima prilike za razvoj i uključujući u donošenje odluka i lokalne zajednice. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: