Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Ljubija, 10. kolovoz 2020.

LJUBIJA: LITURGIJSKA SVEČANOST U POVODU OBNOVE ŽUPNE CRKVE

Svečano koncelebrirano Misno slavlje, u povodu dovršetka temeljite obnove – iznutra i izvana – župne Crkve, predslavio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

U nedjelju, 9. kolovoza 2020. u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Ljubiji blagoslovljena je novoobnovljena župna crkva. Svečano koncelebrirano Misno slavlje, u povodu dovršetka temeljite obnove – iznutra i izvana – župne Crkve, predslavio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. U koncelebraciji su bili domaći župnik mr. sc. vlč. Zlatko Matić, prečasni Adolf Višaticki župnik u Sasini te domaći ljubijski sin vlč. Predrag Ivandić, biskupov tajnik. Na Misi je sudjelovalo oko 150 osoba.

Crkva je paljena u ljetu 1992. a nakon toga je 1993. ponovno osposobljena za bogoslužje. Temeljitija obnova i krova i zidova odavno je bila aktualna ali se nije imalo sredstava za radove. Nakon što se našao darežljivi domaći sin. Koji živi i posluje u Hrvatskoj – u blizini Zagreba – koji je izrazio spremnost da izdašnije pokrije građevinske troškove, pristupilo se radovima. Crkva je sada zasjala u novom sjaju na veliku radost župljana ali i drugih mještana.

Na početku Mise biskup Komarica je izmolio blagoslovne molitve za novoobnovljenu župnu crkvu te poškropio i okadio unutrašnje i vanjske zidove na crkvi dok su bile moljene litanije „svih svetih“.

U prigodnoj homiliji biskup Komarica je prvo govorio o povijesnom presjeku postojanja crkve i slavljenju sakramenata na području današnje župe Ljubija te o dubokim kršćanskim korijenima kojih kao vjernici trebamo biti svjesni. Osvrnuo se na nemile događaje rata i poraća koji su se događali u prijedorskom kraju i o patnjama kojima je kršćanstvo bilo izloženo istaknuvši da pravi kršćanin ne čini zlo i nepravdu, nego po uzoru na svoga Spasitelja i Otkupitelja Isusa, ljubi i oprašta. Naglasio je da je kršćanstvo i danas na udaru raznih „virusa“ koji žele uništiti zajedništvo ljudi i uspostaviti nepravdu i ravnodušnost prema Bogu i svome rodnom kraju.

Biskup Komarica je izrazio iskrenu zahvalnost i radost što se u Ljubiji, unatoč mnogim egzistencijalnim poteškoćama događaju i lijepi događaji po kojima se širi zajedništvo i ljubav. Potaknu je sve prisutne da se trude nastaviti izgrađivati „živu Crkvu“ u svojoj životnoj sredini i da se oslone jedni na druge i na Isusa.

Na kraju Misnog slavlja domaći župnik vlč. Matić je zahvalio biskupu Komarici, svećenicima, dobročiniteljima te izvođačima radova na crkvi, na njihovom savjesnom i stručno urađenom poslu obnove župne crkve istaknuvši kako su se kroz „posao obnove župne crkve“ zaista svi mještani Ljubije aktivno uključili, ne samo katolici nego i vjernici pravoslavci i vjernici muslimani te pokazali da mogu zajedno raditi i živjeti i biti solidarni jedni s drugima.

Poslije Mise je uslijedila „gozba ljubavi – agape“ za sve prisutne.

Unutarnju i vanjsku fasadu na crkvi su radili pravoslavni vjernici, braća Milenko i Radenko Radulović sa svojim pomoćnicima Pejom Radulovićem, Božidarom Iveljićem te Josipom Komljenovićem. Sanaciju crijepa na krovu je uradio Josip Komljenović. Najveći donator obnove župne crkve bio je gospodin Stjepan Rivić sa svojom obitelji. (kta/tabb)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: