Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2020.

Vijesti

Bejrut, 8. kolovoz 2020.

SOLIDARNOST I MOLITVA ZA RANJENI BEJRUT

Međunarodni Caritas je u samo nekoliko sati uspostavio plan pomoći preživjelima nakon eksplozija u Bejrutu

Nakon dviju snažnih eksplozija koje su u utorak, 4. kolovoza 2020. razrušile glavni grad Libanona, vrlo je brzo stigla međunarodna pomoć. Caritas je odmah ustanovio plan hitne pomoći za obitelji koje su ostale bez doma, te su župe i svetišta otvorili svoja vrata svima koji su ostali bez krova nad glavom. Biskupi zemalja Europske unije izrazili su svoje suosjećanje i pozvali na molitvu.

Međunarodni Caritas je u samo nekoliko sati uspostavio plan pomoći preživjelima nakon eksplozija u Bejrutu. Tom gestom Međunarodni Caritas, kako je istaknuo u priopćenju, iskazuje svoju „blizinu Crkvi, narodu i Libanonskom Caritasu“.

Aloysius John, generalni tajnik Međunarodnog Caritasa, istaknuo je da je ta katastrofa prouzrokovala „dodatnu štetu narodu koji je već na koljenima zbog ekonomske i političke krize, nasilja, pandemije prouzrokovane bolešću COVID-19, te zbog posljedica ekonomskih sankcija koje su nametnute Siriji“. John stoga od međunarodne zajednice traži brzu i bezuvjetnu pomoć za taj izmučeni narod.

Nužno je podržati akcije organizacijā civilnog društva, a pogotovo one vjerskoga nadahnuća, kao što je Libanonski Caritas koji je prisutan u cijeloj državi – primijetio je Aloysius John te dodao kako je bitno da međunarodna zajednica djeluje ustrajno kako bi smanjila patnje pogođenog naroda koji će se morati suočiti i s teškom prehrambenom krizom.

Otac Michael Abboud, predsjednik Libanonskog Caritasa, zatražio je pomoć u lijekovima, hrani, osnovnim potrepštinama kao i u smještaju za brojne obitelji kojima je ta tragedija oduzela sva materijalna dobra. Napomenuo je da se cijela država zaustavila i da im se čini kao da žive u noćnoj mori. Nemamo ništa čime bismo pomogli ljudima – rekao je – Bejrut je uništen i potpuno smo nadvladani težinom događaja.

Rita Rhayem, ravnateljica Libanonskog Caritasa, istaknula je da je stanje užasno i katastrofalno, te da se prvi put suočavaju s tako teškom situacijom. No, ne posustajemo – naglasila je – i idemo dalje pomažući koliko možemo svim osobama u potrebi. Mobilizacija u Bejrutu je kapilarna, te su čak i župe, samostani i svetišta odmah stavili na raspolaganje svoje prostorije kako bi ugostili brojne obitelji koje su ostale bez ičega.

Khalil Alwan, upravitelj svetišta Naše Gospe u Harissi, nedaleko od Bejruta, odmah je otvorio vrata svima koji se nalaze u potrebi. Napomenuo je da ne smijemo zaboraviti molitvu, te da je nakon te tragedije Libanon u Gospodinovim rukama.

Kardinal Jean-Claude Hollerich, u ime Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije, izrazio je suosjećanje nakon teških i tužnih događaja u Bejrutu. Katolička Crkva u Europskoj uniji suosjeća s Libanonom, i njegovim ne mnogobrojnim, ali velikodušnim narodom. Europski biskupi su ujedinjeni u molitvi zajedno s Papom - istaknuo je kardinal Hollerich. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: