Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2020.

Vijesti

Borovica, 3. kolovoz 2020.

PROSLAVA SV. HEDVIGE U BOROVICI

Svetu misu predslavio je fra Urban Pudelko ,a prigodnu propovijed uputio je vlč. Krzystof Sochockog

U nedjelju, 2. kolovoza 2020. u župi Preobraženja Gospodinova u Borovici, a u sklopu duhovne priprave pred Patron proslavljen je spomendan sv. Hedvige, poljsko - litvanske kraljice. Za ovu proslavu imali su čast ugostiti poljskog konzula g. Milosza Pienkowskog s gospođom, te poljske svećenike vlč. Krzystofa Sochockog i fra Urbana Pudelka. S njima je bio prisutan g. Mladen Miletović, kordinator proslave sv. Hedvige u Borovici te g. Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.

Sve njih, kao i okupljene vjernike na početku Svete mise pozdravio je borovički župnik vlč. Vlado Vrebac. Svetu misu u prijepodnevnim satima predslavio je fra Urban Pudelko, a propovijedao vlč. Krzystof. U svojoj propovijedi naglasio je misao sv. Ivana Pavla II. kada je on 1997. proglasio bl. Hedvigu svetom. „Služiti znači kraljevati, jer Krist nije došao da kraljuje nego da služi. Upravo po svom služenju Krist je kraljevao, a služeći i mi ćemo kraljevati zajedno s Kristom. Još je istaknuo povezanost svete Hedvige s Raspetim Kristom, naime ona je svako jutro molila pod jednim križem, gdje je donosila odluke sudbonosne za Poljsku i poljski narod. Biti povezan s Kristom u molitvi i s njim voditi svoj život tajna je svetosti koju su ostvarili i sv. Hedviga i sveti Ivan Pavao II. Tek će po svetosti pojedinaca i naroda procvasti i Poljska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i cijeli svijet.“

Poslije Svete mise druženje i razgovor oko daljnjih planova oko širenja štovanja svete Hedvige nastavljeno je u prostorijama župne kuće uz obiteljski stol i ručak s prisutnim gostima.

Sveta Hedviga (Jadviga) je bila najmlađa kći Ludviga I. Velikog, kralja Mađarsle i Poljske iz francuske plemićke kuće Anžuvinaca i Elizbete, kćeri bosanskog bana Stjepana Kotromanića. Preko majke je vodi porijeklo iz bosanske kraljevske loze Kotromanića, pa je tako vezana za Bosnu. Zaručena je bila s Wilhelmom Habsburgom u dobi od četiri godine. Nakon očeve smrti 1382., zaruke su razvrgnute, a Jedviga je 1384. okrunjena za kraljicu Poljske. Poljski velikaši su joj za supruga izabrali litvanskog velikog kneza Vladimira Jagela, čime su se obje države, Poljska i Litva, spojile u personalnu uniju. Jagelo se pokorio Jadviginom uvijetu da se prije vjenčanja krsti. Tako je i za Litvu kršćanstvo postalo državna religija. Nakon vjenčanja 1386. u Krakovu je veliki knez Jagelo došao na poljsko kraljevsko prijestolje kao Vladislav II. Jagelo. Sveta Jadviga je osnovala brojne crkve, a u liturgiji je uvela narodni jezik. Godine 1397. je kod pape Bonifacija IX. isposlovala da se na Sveučilištu u Krakovu, osnovanom 1364., ustanovi teološki fakultet. Neumorno se brinula za siromašne i potlačene u svojoj zemlji, zbog čega ju je narod štovao. Jedviga je umrla već u dvadeset i petoj godini života - 17. srpnja 1399. Sahranjena je u krakovskoj katedrali na Wawelu. Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. 8. kolovoza 1986. Isti je papa "dobru kraljicu" Jadvigu proglasio svetom 8. lipnja 1997. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: