Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Boće, 2. kolovoz 2020.

SALEZIJANAC VITOMIR ZEČEVIĆ PREDVODIO TRODNEVNU DUHOVNU OBNOVU U ŽUPI BOĆE

„Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11,28)

U župi svetoga Ante Padovnaskoga Boće pokraj Brčkog u Bosanskoj Posavini, od 30. srpnja do 1. kolovoza 2020. župnik vlč. Filip Maršić organizirao je trodnevnu duhovnu obnovu župne zajednice koju je predvodio član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca don Vitomir Zečević rodom iz susjedne župe Zovik pod geslom: „Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11,28). Župa Boće već četvrtu godinu organizira duhovnu obnovu u ovom terminu tijekom koje je pjevanje duhovnih skladbi animirao kantautor Marinko Klajić iz Donje Mahale u župi Tolisa.

Prvog dana duhovne obnove don Vitomir govorio je na temu Božje ljubavi ističući da se Božja ljubav upoznaje kroz čitanje Božje riječi, molitvu i primanje svetih sakramenata. U večernjim satima predvodio je Svetu misu te u propovijedi govorio o oproštenju. "Oprostiti je potrebno da se oslobodimo mržnje i svakog drugog zla prema onomu koji nas je povrijedio", kazao je, između ostalog, don Vitomir.

Tijekom Mise župljani Boća Mato Blažević i Mara r. Džinić obnovom obećanja proslavili su zlatni jubilej - 50 godina braka.

Drugog dana trodnevnice don Vitomir govorio je o svetim sakramentima, a poseban naglasak stavio je na sakramente koji su na poseban način povezani sa zdravljem duše i tijela: sakramente pomirenja i euharistije te bolesničkog pomazanja. "Sakramenti su susret s Bogom, s onim koga voliš i koga želiš vidjeti i s njim razgovarati", rekao je voditelj Zečević koji je na kraju upriličio ispit savjesti te bio na raspolaganju za sakrament ispovije. U 21 sat predvodio je Svetu misu te propovijedao o vjeri i zahvalnosti koji su svima potrebni. "Naša vjera treba biti vidljiva kroz molitvu i dobra djela. A Bogu i bližnjima trebamo uvijek zahvaljivati", rekao je don Vitomir.

Treći dan duhovne obnove voditelj Zečević započeo je također u 11 sati nagovorom o molitvi. "Molitva je zapravo komunikacija sa svojim Stvoriteljem. Gledanje Boga i put pristupa k Bogu. Po molitvi se događaju velika čudesa u našem životu. U molitvi trebamo biti otvorena duha", istaknuo je, između ostalog, don Vitomir te nagovor završio molitvom iscjeljenja i oslobođenja. U večernjim satima predvodio je Euharistijsko slavlje ispred spomenika podignutog u čast poginulim braniteljima.

"Molili smo za cijelu župu i zahvaljivali Gospodinu za sve što nam je darovao. Ova trodnevna duhovna obnova svima nam je bila potrebna da produbimo i osnažimo svoju vjeru. Velik broj župljana pristupio je sakramentu ispovijedi, kako bismo i na taj način ojačali svoje pouzdanje u Boga i Njegovu moć, koji svima onima koji s Njim iskreno računaju i u ovom za nas teškom vremenu pandemije daruje snagu i strpljenje, kako bismo ostali zdravi i u tijelu, ali i na duhovnom području. Na žalost mnogi naši župljani zbog pandemije koja je zadesila cijeli svijet ove godine nisu mogli doći u svoj kraj, te tako nisu mogli sudjelovati ni na duhovnoj obnovi, međutim oni sva događanja vezana uz svoj kraj prate preko naše facebook stranice, a dokaz tomu su na tisuće pregleda svaki tjedan. Neka dobri Bog svima podari strpljenja i snage kako bismo i u ovako teška vremena mogli biti Njegova produžena ruka pomoći i utjehe jedni drugima", kazao je župnik Maršić u svom osvrtu na ovogodišnju trodnevnu duhovnu obnovu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: