Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 1. kolovoz 2020.

PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE SV. IGNACIJA LOJOLSKOG U SARAJEVU

Središnje Misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski

Jedina župa u Bosni i Hercegovini koju predvode oci isusovci, a koja se nalazi u sarajevskom naselju Grbavica, proslavila je 31. srpnja 2020. svoj patron. Središnje Misno slavlje u popodnevnim satima, tom prigodom predvodio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski.

U novoizgrađenoj župnoj crkvi koja je posvećena 6. srpnja 2019., a nalazi se tik do stadiona NK Željezničara u naselju Grbavica, okupilo se 80-ak vjernika među kojima veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić te nekolicina časnih sestara različitih družbi. Misu je suslavilo devet svećenika, prenosi nedjelja.ba.

Nazočno vjerničko mnoštvo pozdravio je i dobrodošlicu izrazio župnik p. Krešo Djaković.

Nadbiskup Vukšić je u propovijedi govorio o svetačkom liku utemeljitelja Družbe Isusove, Sv. Ignacija Lojolskog te zahvalio isusovcima "za sva dušobrižnička i karitativna nastojanja radi dobra vjernika, koje im je Crkva povjerila u ovoj nadbiskupiji, i radi izgradnje povjerenja i prijateljstva među svim ljudima".

Potom se, na temelju gesla Sv. Ignacija kojega je ovaj "posudio" od Sv. Grgura Velikog - "Sve na veću slavu Božju", usredotočio na misao da svaki Isusov učenik treba biti u službi širenja kraljevstva Božjega. Sukladno evanđeoskim riječima u prvi plan stavio je pojam "nasljedovanja" Krista. "Nasljedovanje, o kojemu se ovdje radi ne može nikako biti hod za Isusom iz nekog interesa ili zbog koristi, nego je to aktivno i svjesno životno pristajanje uz Isusa, prije svega na način oponašanje njegova primjera. Oponašati Isusa znači činiti i misliti kao što je Isus činio, voljeti na njegov način, naviještati i svjedočiti kao što je on radio. Upravo takvo pristajanje i poziv na oponašanje znače Isusove riječi: 'Hajde za mnom'", kazao je nadbiskup Tomo te na kroz duhovnosti Sv. Ignacija istaknuo kako se najvažniji način „nasljedovanja Krista“, sastoji se u tomu da se upravo Krista stavi i drži središtu života i svih nastojanja. Zatim je naveo da su ostala dva koraka duhovnosti ovoga svetca: da kršćanski vjernik dopusti Kristu da ga zahvati i osvoji, te uvijek biti usmjeren prema cilju koji je Krist i pitati se iskreno: "Što sam učinio za Krista? Što činim za Krista? Što trebam učiniti za Krista?"

"To pretpostavlja naš ponizni ponos što smo zahvaćeni Isusom, što smo njegovi, što mu vjerujemo, što mu se povjeravamo i što sve njegove darove i poruke želimo podijeliti s drugima", poručio je nadbiskup Vukšić naglasivši da "Ignacijeva duhovnost traži da kršćanin bude kontemplativan u akcijama i aktivan u kontemplaciji".

Na kraju je potaknuo vjerničko mnoštvo: "Po zagovoru Sv. Ignacija, molimo za blagoslov da Krista uvijek imamo u središtu, koji neka nas zahvati i vodi kako bismo i uvijek hodili za njim, drugima ga naviještali i postigli vlastito posvećenje!"

Nakon Mise, na kojoj je pjevao župni zbor pod ravnanjem maestra Darija Vučića, druženje je nastavljeno uz okrjepu u atriju župnoga kompleksa.

Spomenimo još da se ova vjernička zajednica na patron župe pripravljala trodnevnicom kada su Mise predvodili: p. Mato Anić, župnik Djaković i fra Ivan Šarčević koji je ujedno bio predvoditelj i propovjednik na prijepodnevnoj misi na sam patron.

Inače, župa Grbavica prošle je godine obilježila 40 ljeta svoga postojanja, budući ju je 1979. utemeljio nadbiskup Marko Jozinović. Prije posljednjega rata brojala je više od 900 župljana, a danas ih je oko 400. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: