Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Mumbai, 31. srpanj 2020.

PORAST NASILJA NAD KRŠĆANIMA U INDIJI U PRVOJ POLOVINI 2020.

Ubojstva, silovanja, paljevine, zločini iz mržnje i zbog odbijanja odricanja kršćanstva

Međudenominacijska kršćanska inicijativa Persecution Relief izvijestila je da je progon kršćana u Indiji porastao za više od 40 % u prvoj polovici 2020., objavio je 30. srpnja Vatican News.

Inicijativa Persecution Relief objavila je polugodišnje izvješće s pojedinostima o progonu kršćana u Indiji. Podaci očituju „vrlo lošu sliku“ o vjerskim slobodama u zemlji.

„Zločini iz mržnje protiv kršćana porasli su za upozoravajućih 40.87 %“, piše u izvješću. Porast je zabilježen unatoč tromjesečnoj karanteni i restriktivnim mjerama u cijeloj zemlji. Inicijativa je zabilježila 293 protukršćanska incidenta u prvih 6 mjeseci 2020.

Među njima je 6 ubojstava. Dvije žene su silovane i ubijene zbog vjere. Druge dvije žene i 10-godišnja djevojčica silovane su zbog odbijanja odricanja kršćanstva.

Uttar Pradesh „ostala je najneprijateljskija prema kršćanima među indijskim saveznim državama“, ističe se u izvješću. U njoj su zabilježena 63 zločina iz mržnje. U državi Tamil Nadu zabilježeno je 28 slučajeva, među kojima i požar u lipnju u kojemu je jedna crkva izgorjela do temelja.

Shibu Thomas, utemeljitelj Persecution Reliefa, rekao je za UCA News da slučajevi progona kršćana postaju sve učestaliji. Ustvrdio je kako su prikupljeni podaci samo „vrh ledenog brijega“. „Mnogi ljudi ne prijavljuju jer se boje odmazde zlostavljača i administrativnog aparata“, istaknuo je.

Ipak, u izvješću piše da „ima nade jer Bog gleda na ovaj blagoslovljeni narod, a kršćanska manjina u Indiji na koljenima moli za trenutno stanje“, objavio je Vatican News. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: