Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. kolovoz 2020.

Vijesti

Banja Luka, 15. srpanj 2020.

KARDINAL PULJIĆ I NADBISKUP VUKŠIĆ MOLILI NA GROBOVIMA UBIJENIH BANJOLUČKIH SVEĆENIKA

Pohodili su katoličko gradsko groblje sv. Marka te molili kod zajedničke grobnice preminulih i ubijenih banjolučkih svećenika

Nakon što je završeno 78. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 14. srpnja 2020. u Banjoj Luci, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, i nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, dopredsjednik BK BiH, u pratnji generalnog tajnika BK BiH mons. Ive Tomaševića i banjolučkog svećenika vlč. Predraga Ivandića, pohodili su katoličko gradsko groblje sv. Marka te molili kod zajedničke grobnice preminulih i ubijenih banjolučkih svećenika.

Među njima je i vlč. Ivan Grgić koji je u noći između 7. i 8. studenog 1992. u župi Ravska pokraj Ljubije odveden iz župne kuće i ubijen s pedeset hitaca u tridesetprvoj godini života.

U ovoj grobnici nalaze se i smrtni ostaci čuvara svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa i župnika u župi Presnače u predgrađu Banje Luke vlč. Filipa Lukende koji je u noći između 2 i 4 sata 12. svibnja 1995. izgorio u župnoj kući zajedno sa sestrom milosrdnicom Cecilijom Grgić, a župna crkva srušena je miniranjem.

U tu svećeničku grobnicu sahranjen je također župnik i dekan mons. Kazimir Višaticki koji je ubijen, 18. studenoga 2004. u župnoj kući u Bosanskoj Gradiški.

Kardinal Puljić nadbiskup Vukšić molili su i kod obiteljske grobnice u koju je sahranjen banjolučki svećenik vlč. Zvonimir Matijević koji je preminuo 2018. godine, a mnogi ga se sjećaju kada je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, 6. lipnja 2015. pred papom Franjom iznio svoje potresno svjedočenje o patnjama koje je podnio u travnju 1992. godine u kninskom zatvoru.

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić također su molili kod zajedničke grobnice sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje su u Banju Luku došle, 7. listopada 1879. te osnovale samostan sv. Josipa u Nazaretu, a vrlo aktivno djeluju i danas na raznim područjima crkvenog života. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: