Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Washington, 14. srpanj 2020.

SAD: ODGOĐENO IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE NA SAVEZNOJ RAZINI

Dvije nedavne odluke Vrhovnoga suda poništile su, nakon 17 godina, moratorij na smrtnu kaznu

U Sjedinjenim je Američkim Državama odgođeno prvo izvršenje smrtne kazne na saveznoj razini, predviđeno za 12. srpnja. Naime, dvije nedavne odluke Vrhovnoga suda poništile su, nakon 17 godina, moratorij na smrtnu kaznu.

Bilo bi to prvo pogubljenje na saveznoj razini od 2003. godine, na teret bijelca, sljedbenika suprematizma, Daniela Leeja, koji je 1999. godine optužen za smrt jednoga bračnog para i njihove osmogodišnje kćeri. Sudci jednoga suda odlučili su odgoditi ju nakon što su prihvatili zahtjev obitelji žrtava, koja nije mogla biti prisutna zbog straha od zaraze koronavirusom. Zapravo, majka i baka dviju žrtava, protivna smrtnoj kazni, već je prije više puta pozvala predsjednika Trumpa da pomiluje osuđenika.

Za srpanj i kolovoz predviđena su četiri pogubljenja, nakon odluke Vrhovnoga suda da ponovno uvede smrtnu kaznu na saveznoj razini. Toj se odluci mnogi protive, počevši od američkih biskupa i drugih vjerskih vođā koji smatraju da je važno usredotočiti se na zaštitu i očuvanje života, a ne na pogubljenja. Kazna ne smije nikada isključiti nadu i mogućnost rehabilitacije – istaknuli su biskupi u jednom priopćenju. U posljednjih su 45 godina na saveznoj razini pogubljene tri osobe.

Papa Franjo je, slijedom apela svojih prethodnika protiv smrtne kazne, više puta tražio od državnih vlasti u cijelom svijetu da se zauzmu za potpuno ukidanje izvršavanja smrtne kazne. Ljudsko se dostojanstvo nikada ne gubi, pa ni kada se počini najgori zločin – ističe Papa. Život je dar koji valja štititi, i izvor je svih drugih darova i svih drugih prava. Nikada se ne smije odustati od uvjerenja da i krivcu treba dati mogućnost za pokajanje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: