Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Banja Luka - Gumjera, 13. srpanj 2020.

LITURGIJSKI OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI ŽUPNIKA VLČ. ANTE DUJLOVIĆA

Misno slavlje je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

Na temeljima župne crkve Uzvišenja sv. Križa u župi Gumjera, u Prnjavorskom dekanatu, te na obližnjem glavnom župnom groblju, liturgijski je u subotu, 11. srpnja 2020. obilježena 77. obljetnica mučeničke smrti mladog župnika te župe, nastanjene poljskim katolicima vlč. Ante Dujlovića.

Misno slavlje je – kao i svih proteklih godina – i ovaj put predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali župnik i dekan prnjavorski mons. Vlado Lukenda, župnik i čuvar svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa iz župe Presnače mons. Ivica Božinović te p. Zvonko Topić, župnik župe Marija Zvijezda. Osim jedne redovnice iz Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Banje Luke na Misi je svojom molitvom i pjesmom sudjelovalo 10-ak vjernika laika iz župa Prnjavor, BanjaLuka i Petrićevac. Aktualna, sve dramatičnija situacija vezana s pandemijom koronavirusa spriječila je dolazak drugih, koji se redovito okupljaju na ovaj spomendan molitve za ubijenog župnika.

Biskup Komarica je zahvalio „Bogu i svim prisutnima“ što može – unatoč otežavajućim okolnostima – i ove godine predvoditi liturgijsko slavlje na mjestu gdje je Kristov vjerni svjedok kroz tri dramatične ratne godine slavio s povjerenim mu Kristovim vjernicima župe Gumjera ista sveta otajstva i svoju krv prolio zbog neustrašivog naučavanja Kristovog nauka i Božjih zapovijedi. Ubijen je „in odium fidei“ – iz mržnje prema katoličkoj vjeri – kako su posvjedočili brojni svjedoci, službeno ispitani od strane Istraživačke komisije u procesu za njegovo proglašenje blaženim, koji je pokrenut u Banjoj Luci i u poljskoj biskupiji Legnica, u kojoj se nalaze nekadašnji župljani Gumjere i njihovi potomci.

U prigodnoj propovijedi, biskup Komarica je nadovezujući se na liturgijska čitanja najprije govorio o jedinstvenoj ulozi Isusa Krista u spašavanju ljudskog roda i o njegovoj beskrajnoj ljubavi prema svakom čovjeku, koja ima svoj vrhunac u davanju života za spas svih ljudi, pa čak i njegovih ubojica. Govorio je i o brojnim nasljedovateljima Krista među članovima Crkve, koji su poput njega također žrtvovali svoje živote „za Božju čast, Božje zakone i za spasenje duša njegovih bližnjih“.

Pojasnio je da je takvih bio ne mali broj i u našem hrvatskom narodu kroz njegovu dugu povijest sve do naših vremena. Između brojnih svjedoka vjere i iz Banjolučke biskupije, biskup Komarica je prikazao i svijetli lik jednog istinskog mučenika „iz vremena 2. svjetskog rata, župnika vlč. Antu Dujlovića, rodom iz župe Ivanjska kod Banje Luke. Rođen 1914. god., zaređen za svećenika 1939., preuzeo župu Gumjera 1940. – ubijen od grupe vojnika u noći sa subote na nedjelju između 10. i 11. srpnja 1943. godine“.

Njegovi ga župljani od tog vremena smatraju istinskim mučenikom, jer je dao svoj život braneći vrijednost Božjih zapovijedi i kršćanski moralni nauk, odn. braneći njihove živote. I kad su nakon rata 1946. god. morali iseliti se u Poljsku trajno su zadržali uspomenu na njegov svijetli lik i prenose tu uspomenu na svoje potomke. Biskup Komarica je potakao nazočne da šire među drugim katolicima tu dramatičnu ali veliku istinu o kandidatu za oltar iz redova svećenika Banjolučke biskupije. Pozvao ih je na ustrajnu molitvu za napredovanje početka procesa beatifikacije župnika Dujlovića.

Nakon Mise svi su u procesiji moleći krunicu otišli do obližnjeg groblja gdje je biskup Komarica predmolio molitvu za sve pokojne župljane župe Gumjera. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: