Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 13. srpanj 2020.

OBLAČENJE I PRVO ZAVJETOVANJE NA FRANJEVAČKOJ TEOLOGIJI

Misno slavlje predslavio je vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Petar Jeleč

Na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu je 12. srpnja 2020. pod Svetom misom koji je predslavio vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Petar Jeleč, prve privremene zavjete položio fra Robert Bašić, a odijelo kušnje obukao je fra Filip Jakov Šero.

Svečanu Svetu misu pjevali su franjevački bogoslovi, a za harmonijem je bio fra Fabio Badrov.

U prigodnoj propovijedi fra Jeleč je franjevce podsjetio na neke životne okolnosti. “Posebno razvijajte talent za empatiju i sućut za ljude koji su u nevolji, za sirotinju, napuštene, ostavljene jer njima smo mi franjevci poslani, oni su naše prirodno okruženje, a ne moćni i silni s kojima se, nažalost, ponekad fratri znaju radije družiti nego sa običnim svijetom. Budite blizu napaćenim ljudima, imajte vremena za njih i pokoju lijepu riječ i gestu“, kazao je propovjednik i dodao kako su habit, koji oni danas nose, 700 godina u Bosni nosile tisuće njihovih predaka franjevaca koji su ostajali uz svoj narod kad su drugi bježali.

„Taj vam talent posebno stavljam na srce i nemojte ga zakopavati, radije sve druge zakopajte, ali taj, talent osjećaja za patnju i nevolju drugog je nešto najdragocjenije što imamo, jer drugi je privilegirano mjesto susreta s Bogom. Kada jednoga dana budemo svi mi ovdje okupljeni polagali račune o svojim talentima, Biblija kaže da će nas naš Gospodin pitati samo jednu stvar: 'Jeste li gladnog nahranili, žednog napojili, žalosnog utješili, ostavljenog posjetili'?“, naglasio je u homiliji.

Fra Petar Jeleč čestitao je na hrabrosti Robertu na polaganju prvih zavjeta i Jakovu jer je službeno postao dio Provincije. „Dobro ste izabrali jer nema veće radosti nego služiti svome narodu i svome Gospodinu. Dragi Robertovi i Jakovljevi roditelji, rodbino i prijatelji: čestitam i vama i zahvaljujem što ste nam odvojili ono najdraže što ste imali, svoje sinove da budu franjevci Bosne Srebrene. Velika je to stvar i možete biti ponosni na to“, rekao je.

Fra Robert Bašić je sin Ante i Ivane rođ. Bartulović, župa Sv. Ante Padovanskog – Busovača. Rođen je 14. veljače 2000. u Novoj Biloj. Ima sestru Andreu. Osnovnu školu i osnovnu glazbenu školu završio je u Busovač. Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Nakon uspješne godine novicijata položio je prve privremene zavjete.

Fra Filip Jakov Šero je sin Dragana i Ivanke rođ. Milić-Tolušić, iz župe Sv. Juraja – Vitez. Rođen je 1. travnja 2001. u Zagrebu. Ima sestru Anamariju i brata Iliju. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vitezu. Nakon postulature pod vodstvom fra Marinka Štrbca u Visokom i Mostaru stupio je u novicijat na Humcu, prenosi nedjelja ba.

Poslije Svete mise u samostanskoj blagovaonici bio je ručak, kojeg su zajedno s kuharicama pripremali ekonom samostana fra Emanuel Josić i časni brat fra Josip Adrić. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: