Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. rujan 2020.

Vijesti

Tomislavgrad, 13. srpanj 2020.

PROSLAVLJEN SV. NIKOLA TAVELIĆ - ZAŠTITNIK DUVANJSKE BAZILIKE

Svečano misno slavlje predvodio je biskup Ratko Perić

Procesijom s kipom Sv. Nikole Tavelića u nedjelju, 12. srpnja u Tomislavgradu započela je središnja proslava „Dana Sv. Nikole Tavelića“, a potom je na vanjskom oltaru duvanjske spomen-bazilike, posvećene ovome svecu, slavljena koncelebrirana Misa.

Svečano misno slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

Na početku Mise župnik fra Slaven Brekalo, u ime samostanske zajednice, pozdravio je domaće vjernike i one pristigle iz drugih krajeva te kazao da, iako ranije najavljen, središnju misu zbog spriječenosti nije mogao predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, koji je rodom iz Tomislavgrada (selo Crvenice).

U homiliji, kako piše tomislavcity.com, biskup Perić je govorio o životu, djelovanju te beatifikaciji i kanonizaciji Sv. Nikole Tavelića – prvoga hrvatskog sveca, kazavši da se na njegovu beatifikaciju čekalo 500 godina, a na kanonizaciju više od 80. Napomenuo je da se Crkva u ovim slučajevima drži čvrsto svojih uspostavljenih pravila kako se beatificira i kanonizira, te kako joj se u tim slučajevima nikada ne žuri, jer se „utvrđuje istinitost s obzirom na čudo“.

„Veličina sveca i svjedoka vjere poput, Sv. Nikole i ostale trojice njegovih sudrugova mučenika stradalih u Jeruzalemu, je u tome što pružaju ruku oproštenja i u trenutcima dok ih neprijatelji udaraju. Svetima ih proglašavamo kako bi ih još više štovali“, kazao je, među ostalim biskup Perić, izrazivši zadovoljstvo što su franjevci u Duvnu započeli s vanjskom proslavom ovoga sveca, iskazujući liturgijsko poštovanje i čast Sv. Nikoli uz prethodnu devetnicu.

Također, biskup Perić je vjernike pozvao na krepostan život istaknuvši kako nismo od ovoga svijeta i da se Crkva protivi svemu onomu što je protuprirodno.

Liturgijsko slavlje skladnim pjevanjem uveličao je Veliki župni zbor Sv. Nikole Tavelića.

Po završetku Mise, duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić također je pozdravio okupljene te čestitao današnju svetkovinu i ujedno zahvalio svima koji su doprinijeli da Dani Sv. Nikoli Tavelića budu svečani i dostojanstveni. „Dani Svetoga Nikole Tavelića su duhovna i kulturna manifestacija. Zbog pandemije koronavirusa ove godine bili su samo duhovni dani. Prvi put sam osjetio koliko ti kulturni dani znače za naš duvanjski kraj. Bez Dana Sv. Nikole Tavelića teško je zamisliti kulturni razvoj ovoga kraja. Nažalost tek kad nešto ili nekoga izgubimo onda shvatimo što smo i koga imali“, istaknuo je duvanjski gvardijan, prenosi nedjelja.ba. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: