Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 13. srpanj 2020.

KARDINAL TURKSON UPUTIO PORUKU U POVODU NEDJELJE MORA

Tim danom, koji se obilježava druge nedjelje u srpnju, želi se na poseban način misliti na pomorce, koji rade daleko od svoje zemlje, svoje obitelji i lokalne Crkve

„O Blažena Djevice Marijo, čuvaj u svome bezgrješnom Srcu mornare, ribare i njihove obitelji, koji svojim radom osiguravaju ljudskoj obitelji hranu i druge osnovne potrepštine“ – tim riječima započinje zaziv Mariji Zvijezdi mora, posvećen svim osobama čiji je život povezan s morem, i kojih se posebno spominjemo na dan kada se slavi Nedjelja mora, druge nedjelje u srpnju.

Ove je godine ta proslava posebna, jer trebala je biti obilježena radosno, u vidiku 100. obljetnice koja se trebala slaviti u listopadu u Glasgowu, u Škotskoj, ali je odgođena za 2021. godinu; stoga želi biti duboko razmišljanje o tomu kako se pomorska industrija suočila s teškim razdobljem pandemije koronavirusa, tijekom kojega se, unatoč „lockdownu“, nije htjela predati; nastavila se boriti kako bi pomogla svim ljudima, i njihovim obiteljima, kojima je more izvor sredstava za svakodnevno uzdržavanje.

Unatoč bitnoj ulozi koju radnici na moru imaju za globalno gospodarstvo, vrlo važnoj i potrebnoj djelatnosti koju su organizacije i ustanove tijekom pandemije nastojale istaknuti, sadašnji su zakoni i prevladavajuće politike slabo uzimale u obzir taj sektor – istaknuo je kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u poruci upućenoj povodom Dana mora te dodao – Zbog toga je Nedjelja mora prigoda za ponovno vrjednovanje uloge pomoraca te kako bi se podsjetilo na neke probleme koji negativno utječu na njihov život, a koji su sada još veći zbog sumnje i straha od zaraze.

Kardinal je objasnio da bi se, prema procjenama, oko 100.000 pomoraca, nakon što je istekao njihov ugovor, rado bilo vratilo kući, ali zbog bolesti COVID-19 to nisu mogli učiniti, jer su bile zatvorene nacionalne granice i ukinute veze među državama. Mnogo ih je ostalo blokirano u hotelu ili spavaonicama u cijelom svijetu, primorani moliti pomoć u karitativnim ustanovama kako bi zadovoljili najosnovnije potrebe kao što je hrana ili pribor za osobnu higijenu.

Na to se nadovezao i veliki tjelesni i psihički stres za one koji su bili prisiljeni biti izolirani na brodu, u nemogućnosti da siđu na kopno. Takvo je stanje izazvalo očaj i prave drame. Za mnogo je njih pak sve realnija opasnost od gubitka posla koji je često jedini izvor za uzdržavanje njihovih obitelji. Proslava Nedjelje mora, posebno kod kršćana, – napisao je pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja – treba sve nas potaknuti da dademo prednost siromašnim pomorcima, da odlučimo živjeti u solidarnosti s njima. Sveti Ivan Pavao II. je solidarnost nazvao 'krepošću' – primijetio je – i opisao ju kao 'prijeko potrebno zauzimanje u svrhu dobra bližnjega'.

Podsjetivši na riječi Kitacka Lima, glavnoga tajnika Međunarodne pomorske organizacije, kardinal je u svojoj poruci, obraćajući se pomorcima, istaknuo da nisu sami. Nitko vas neće napustiti, jer s vama su kapelani i volonteri Apostolata mora, uvijek spremni odgovoriti na vaš poziv, pružiti vam samilosno uho, te moliti za vaše blagostanje i sigurnost vaših obitelji – napisao je te na kraju najavio da će sljedećega mjeseca, u kolovozu, opća molitvena nakana, koja očituje veliku brigu pape Franje za čovječanstvo i za poslanje Crkve, biti posvećena pomorskom svijetu. Sve katoličke zajednice u svijetu bit će pozvane moliti za sve koji rade i žive na moru, među kojima su pomorci, ribari i njihove obitelji – istaknuo je kardinal Peter Turkson. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: