Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. kolovoz 2020.

Vijesti

Bruxelles, 8. srpanj 2020.

SASTANAK IZASLANSTVA COMECE-A I KEK-A S NJEMAČKIM PREDSJEDNIŠTVOM VIJEĆA EU-A

Na susretu u Bruxellesu razmijenjena su mišljenja o prioritetima njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije

U Bruxellesu je u utorak, 7. srpnja 2020. održan sastanak ekumenske delegacije Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i Konferencije europskih crkava (KEK) s veleposlanikom u Stalnom predstavništvu Njemačke u EU Michaelom Claussom na kojem su razmijenjena mišljenja o prioritetima njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Izaslanstvo je pozvalo novo predsjedništvo EU-a da obnovi predanost europskom projektu i zajedničkim vrijednostima kako bi Europa bila pravednija, pravičnija i održivija.

Tijekom sastanka, COMECE i KEK predstavili su zajednički doprinos dvaju europskih crkvenih tijela koji sadrži tematska razmišljanja, prijedloge i preporuke Crkava Europske unije. U kontekstu trenutne pandemije COVID-19 govorilo se i o programu njemačkog predsjedatelja EU „Zajedno za oporavak Europe“.

Susret je bio prilika da se istakne potreba da „EU i države članice, zajedno s Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i dionicima civilnog društva, surađuju kako bi Europa bila ne samo jača, nego i inovativnija, pravednija i održivija“.

„Kao Crkve – navodi se u zajedničkoj izjavi crkava Europske unije – posvećeni smo izgradnji mostova mira i gostoprimstva te promicanju sveobuhvatne vizije općeg dobra težeći čovjekoljubivoj, socijalnoj i održivoj Europi u miru sa sobom i svojim susjedima, u kojoj prevladavaju ljudska prava i solidarnost.“

Sastanak je bio prvi pripremni korak. COMECE i KEK nastavit će suradnju s novim Predsjedništvom EU-a plod koje je organizacija sastanka na visokoj razini s državnim ministrom za Europu u njemačkom Saveznom uredu za vanjske poslove Michaelom Rothom koji će se održati u Berlinu u utorak, 27. listopada 2020.

Ekumensko izaslanstvo činili su generalni tajnik COMECE-a o. Manuel Enrique Barrios Prieto, zatim viša KEK-ova savjetnica za politiku Lena Kumlin iz Evangeličke luteranske crkva u Finskoj, pravna savjetnica COMECE-a za etiku, istraživanje i zdravlje Friederike Ladenburger i ravnateljica Ureda za protestantske crkve u Njemačkoj u Bruxellesu (EKD) Katrin Hatzinger.

Sastanci s odgovarajućim predsjedateljima Vijeća EU dio su dugogodišnje tradicije predviđeni člankom 17. Ugovora o funkcioniranju EU-a (UFEU) koji predviđa otvoren, transparentan i redovit dijalog između institucija EU-a i crkava. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2020.

    Papa. Intenzione di preghiera per il mese di agosto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: