Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Naselje u Amazoniji

Naselje u Amazoniji

Juina, 7. srpanj 2020.

AMAZONSKA CRKVENA KONFERENCIJA - IZRAVAN PLOD POSEBNE SINODE

Cilj tog sinodskog tijela pružiti je prikladan odgovor na vapaj siromašnih i na vapaj sestre majke zemlje, istaknuo je mons. Neri Josè Tondello, biskup brazilske biskupije Juina,

Amazonska crkvena konferencija je izravan plod nedavne posebne Sinode za panamazonsko područje koja se na poticaj pape Franje održala u Vatikanu u listopadu prošle godine. Mons. Neri Josè Tondello, biskup brazilske biskupije Juina, istaknuo je da je cilj tog sinodskog tijela koje je osnovano u Latinskoj Americi, pružiti prikladan odgovor na vapaj siromašnih i na vapaj sestre majke zemlje, kao što su napomenuli osnivači.

Zajedno sa statutima odobrili smo i vodič koji sadrži točke koje se odnose na Papin nauk, kao što je apostolska pobudnica Radost evanđelja i enciklika Laudato Sì', i koji uzima u obzir sav put koji smo prošli, uključujući 5. konferenciju latinskoameričkih biskupa u Aparecidi 2007. godine – rekao je biskup Tondello koji je sudjelovao u osnivanju Amazonske crkvene konferencije i dodao – To je siguran kompas za usmjeravanje sljedećih aktivnosti.

Nastanak takve strukture pokazuje blizinu Crkve amazonskim narodima – rekao je Tondello i protumačio – Prije svega domorodački su narodi ti kojima treba blizina Crkve kako bi se riješile hitne potrebe na koje se mora što prije dati odgovor utemeljen osobito na ljubavi. Amazonska crkvena konferencija ima još i cilj djelotvorno provoditi zaključke Sinode iz listopada prošle godine, koja je namjerno bila vrlo konkretna.

Može se reći da Konferencija predstavlja ustanove panamazonske stvarnosti i može se prepoznati kao tijelo koje je plod onoga što je želio završni sinodski dokument. To je tijelo o kojem se govori i u apostolskoj pobudnici Querida Amazonia. Naime, treba provoditi sinodske zaključke kako bismo bili odgovorni prema evanđelju i amazonskim narodima koji su svoj vapaj za pomoć donijeli upravo u središte Sinode – zaključio je biskup Neri Josè Tondello. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: