Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Plehan, 6. srpanj 2020.

PLEHAN: MISA S BLAGOSLOVOM POLJA U MODRANU

Svečano Misno slavlje predvodio je samostanski vikar fra Jozo Gogić

Svečano je bilo u nedjelju, 5. srpnja u Modranu, selu koje pripada župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Uz malo stado povratnika ovoga mjesta pedesetak Modrančana došlo je iz susjedne Hrvatske kako bi po drevnoj tradiciji sudjelovali na Misi i blagoslovu - događaju koji je najvažniji za ovo selo. Lijep sunčan dan bio im je naklonjen te su u hladovini predivne prirode pratili ovo svečano Misno slavlje, koji je ispred kapele kod Kljajića posvećene sv. Petru i Pavlu predvodio samostanski vikar fra Jozo Gogić.

Prije Mise fra Jozo je predvodio i obred blagoslova polja prema starom običaju kako je zabilježeno u molitveniku Biserje sv. Ante.

Posvjestivši kako živimo u vremenu u kojem sve više raste strah, beznađe i neizvjesnost fra Jozo se u prigodnoj homiliji zapitao gdje naći tragove pravoga puta rješenje za osobni život. Pojasnio je kako to jedino možemo naći u Bibliji, u Božjoj riječi koja nas poučava.

„Isus nam rješenje za to nudi u svojim blaženstvima. U njima Isus blagoslivlja čovjeka, odnosno učenike koji su prihvatili da zajedno s njim grade ovaj svijet. Isus tu naglašava i koliko se Bog brine za ovaj svijet, za svakoga od nas. Ne obećava nam život bez križa, ali obećava da će biti uz nas, obećava da će svojim milosrđem i snagom svoje molitve pomoći nam da lakše nosimo svoj križ, utješimo se, te budemo radosni kršćani. Istinski i jedni pravi tješitelj je Isus. Zato smo kao kršćani, živeći u ovom vremenu, pozvani svoje pouzdanje staviti u Boga i osluškivati ljubav i dobrotu svojih bližnjih. Strah i beznađe možemo riješiti s Bogom, no neizvjesnost koja nas prati pripada samo Bogu. Kao što tvrdi sv. Augustin, Bog nas je bez nas stvorio, ali nas ne može bez nas spasiti. Svojom dobrotom, ljubavlju i dobrim djelima mi pomažemo Bogu da nas spasi“, poručio je uz ostalo fra Jozo i pozvao vjernike da se na tu nakanu mole Bogu.

Kako je i tradicija i običaj i toge je puta kao domaćin Marijan Kljajić, predsjednik općinskog vijeća Derventa nazočne vjernike počastio ručkom. Neki od povratnika pozvali su vjernike u svoje su domove na ručak i druženje.

Prva kapela u ovom selu sagrađena je prije 80 godina. U Domovinskom ratu, 1992. , kao i svi ostali crkveni objekti u tom kraju, je porušena. Obnovljena 2000. godine, iste je godine opet srušena. No, Modrančani su je 2001. ponovno sagradili te su sada opet ponosni na nju. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: