Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Zagreb, 6. srpanj 2020.

RADOSNA VIJEST ZA SRPANJ

U „Uvodnikuˮ srpanjskog broja mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelje PMD BiH ističe kako bi „za nas vjernike vrijeme koronavirusa trebalo biti produženo korizmeno vrijeme“

Objavljen je novi broj misijskog lista „Radosna vijest“.

Mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelje Papinskih misijskih djela BiH u „Uvodnikuˮ srpanjskog broja ističe kako bi „za nas vjernike vrijeme koronavirusa trebalo biti produženo korizmeno vrijeme, u kojem trebamo intenzivirati svoj dijalog s Bogom upoznavanjem Svetog pisma, neprestanom molitvom i djelima milosrđaˮ.

Rubrika „U središtuˮ donosi promišljanja dr. Krunoslava Novaka u tekstu „Priča nad pričamaˮ osvrćući se na poruku pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, proslavljen na 7. vazmenu nedjelju.

U rubrici „Iz života naših misionaraˮ s. Jeronima Juroš iz Albanije izvještava o teškom stanju u kojemu su se našle nakon razornog potresa koji je pogodio Albaniju prošle godine, ujedno zahvaljujući svim dosadašnjim, ali i budućim dobročiniteljima misije. S Haitija se javlja s. Mirjam Filipović navodeći kako su prije tri godine započeli s osnutkom nove misijske postaje u mjestu Ti Marche, a iz Madagaskara vijesti javlja s. Marica Jelić.

Ovaj broj Radosne vijesti donosi intervju sa s. Slavkom Bogdan koja je redovnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka. Rođena je 25. studenoga 1951. godine u Lapšini, u Međimurju. U misije na Salomonske Otoke otišla je 9. svibnja 2011. godine. U intervjuu poručuje: „Misionari su otpočetka živjeli s narodom. Istina, mnogo se toga promijenilo nabolje, ali još uvijek je misionar osoba koja tumači riječ Božju, a ako i ne uvijek izravno u propovijedi, onda zasigurno svjedočanstvom života u njihovoj svagdašnjici, dijeleći s njima njihove sudbine. Jednostavno, biti dio njih“.

U nakani apostolata molitve o. Vatroslav Halambek, SJ, poziva na molitvu da današnje obitelji budu popraćene ljubavlju, poštovanjem i vodstvom.

Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetuˮ prenosi poruku pape Franje za 94. svjetski dan misija – „Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6, 8).

Tu je i rubrika „Vijesti Crkve u Hrvataˮ u kojoj se može pročitati o prvoj pričesti koja je bila 31. svibnja 2020. godine, na svetkovinu Duhova, u Župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Pričesnici su pokazali svoju ljubav prema misijama, prikupljajući milodare. U rubrici se može pročitati i o tome kako je Župa sv. Antuna Padovanskog prihvatila poziv pape Franje prikupljajući sredstva za žrtve koronavirusa te za najpotrebitije u misijama, a istim nakanama su se pridružili i učenici OŠ u Popovači te učenici OŠ „Ivan Meštrović“ iz Vrpolja, pokraj Slavonskog Broda, s učenicima područnih škola.

U ovom broju Radosne vijesti može se pročitati i o akciji MIVA te potrebama naših misionara.

Rubrika „Životni put jednog misionaraˮ donosi crticu o borbi s gladi o. Ante Gabrića u studenom 1952., dok rubrika „Misijski velikaniˮ predstavlja život i djelo sv. Paula Benna (1944. – 1982.), mučenika. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: