Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. rujan 2020.

Vijesti

Palestinci prosvjeduju protiv izraelskoga plana da prisvoje dijelove Zapadne obale

Palestinci prosvjeduju protiv izraelskoga plana da prisvoje dijelove Zapadne obale

Vatikan, 3. srpanj 2020.

ZABRINUTOST SVETE STOLICE ZBOG STANJA NA BLISKOM ISTOKU

U utorak, 30. lipnja Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin susreo se s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael

Susrevši se u utorak, 30. lipnja 2020. s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin izrazio je zabrinutost Svete Stolice zbog mogućih unilateralnih akcija koje bi mogle još više ugroziti traženje mira između Izraelaca i Palestinaca, kao i osjetljivo stanje na Bliskom istoku – izvijestio je sinoć Tiskovni ured Svete Stolice.

Kao što je već istaknula 20. studenog 2019. i 20. svibnja ove godine – ističe se u priopćenju – Sveta Stolica ponovno napominje da Država Izrael i Država Palestina imaju pravo postojati i živjeti u miru i sigurnosti, unutar međunarodno priznatih granica. Zbog toga poziva strane da se zauzmu kako bi se ponovno otvorio put izravnih pregovora, na temelju mjerodavnih rezolucija Ujedinjenih naroda, olakšanih mjerama koje služe za ponovno uspostavljanje uzajamnoga povjerenja, te da imaju hrabrosti – kako je istaknuo papa Franjo u Zazivu za mir u Svetoj zemlji, u Vatikanskim vrtovima 8. lipnja 2014. godine – reći 'da' susretu, a ne sukobu; 'da' dijalogu, a ne nasilju; 'da' pregovorima, a ne neprijateljstvu; 'da' poštovanju dogovora, a ne provokacijama; 'da' iskrenosti, a ne prijetvornosti.

Sveta Stolica je 20. svibnja ove godine izvijestila da je tajnika za odnose s državama nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera nazvao Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač i generalni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije, želeći informirati Svetu Stolicu o posljednjim događajima na palestinskom teritoriju, i o mogućnosti da se jednostrano, na dijelu spomenutoga područja, primjeni izraelski suverenitet, što bi ugrozilo mirovni proces.

I tom je prigodom Sveta Stolica istaknula da je poštovanje međunarodnoga prava i mjerodavnih rezolucijā Ujedinjenih naroda prijeko potreban čimbenik kako bi ta dva naroda mogla živjeti jedan uz drugoga u dvije države, s granicama međunarodno priznatima prije 1967. godine. Sveta Stolica pozorno prati situaciju i izražava zabrinutost zbog eventualnih djelā koja bi mogla kompromitirati dijalog, te se nada da će Izraelci i Palestinci ubrzo ponovno pronaći mogućnost za izravno postizanje dogovora, uz pomoć međunarodne zajednice, te da konačno zavlada mir u Svetoj zemlji, koju toliko vole Židovi, kršćani i muslimani. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: