Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Sredstvo rabljeno za izvršavanje smrtne kazne

Sredstvo rabljeno za izvršavanje smrtne kazne

Washington, 3. srpanj 2020.

AMERIČKI BISKUPI: 'NE' SMRTNOJ KAZNI I POBAČAJU

Nakon osude mogućega popuštanja u odredbama koje dopuštaju prekid trudnoće, biskupi SAD-a zauzeli su stajalište i u pitanju smrtne kazne

Nakon osude mogućega popuštanja u odredbama koje dopuštaju prekid trudnoće, sjevernoamerički su se biskupi u još jednom novom apelu usprotivili smrtnoj kazni koju smatraju neprihvatljivom u odnosu na evanđelje i na poštovanje ljudskoga života – napisao je nadbiskup Paul Coakley, predsjednik Odbora za unutarnju pravednost i ljudski razvoj Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država (USCCB).

Nadbiskupova je izjava stigla nakon što je američki Vrhovni sud odobrio Trumpovoj administraciji da ponovno uvede smrtnu kaznu na saveznoj razini. Pogubljenja će se tako od 13. srpnja moći ponovno izvršavati, nakon 17 godina prekida, odlučenoga u vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Ustavni sudci su, naime, odlučili oglušiti se na žalbu koju su predala četiri zatvorenika osuđena na smrtnu kaznu. Trebalo bi promijeniti smjer – napisao je nadbiskup Coakley – Biskupi već desetljećima traže ukidanje smrtne kazne. Nadbiskup je, osim toga, podsjetio na brojne apele protiv smrtne kazne koje je uputilo više papā, među kojima Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo koji je, 2018. godine odobrio posebni dokument kojim se mijenja broj 2267 Katekizma katoličke Crkve, kako bi se smrtnu kaznu proglasilo nedopustivom.

Predsjednik biskupskoga Odbora za unutarnju pravednost i ljudski razvoj podsjetio je također na još jedan apel koji je prošle godine uputila Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država, u kojemu se ističe da suprotstavljanje smrtnoj kazni ne znači biti tolerantni prema zločinu, nego znači biti snažni u odnosu na dostojanstvo ljudskoga života. Zbog toga je nadbiskup Coakley završio svoje priopćenje snažnim apelom upućenim glavnom tužitelju Williamu Barru, i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, da se vrate na svoje prijašnje korake i ukinu smrtnu kaznu. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: