Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 1. srpanj 2020.

ZAPOČELA PRVA DEMOKRATSKA AKADEMIJA ZA MLADE

U organizaciji NCM "Ivan Pavao II." a u sklopu projekta Vision is decision - Mladi i demokracija,

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u sklopu projekta Vision is decision - Mladi i demokracija, organizator je prve Demokratske Akademije koja ima za cilj umrežiti mlade iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine te im pomoći razviti znanja i vještine koje su im potrebne u aktivnostima koje su vezane za proces donošenja odluka.

Cilj je također potaknuti mlade na uključivanje u javni život, zalaganje za mir  zatim metodama neformalnog učenja poučiti ih o aktivnom građanstvu, mogućnostima društvenog djelovanja, pružiti priliku da razmijene iskustva sa strukturama vlasti. Mladi koji sudjeluju na Demokratskoj Akademiji su prošli kroz tri vikend susreta kroz školsku godinu, gdje su imali priliku slušati o aktivnom građanstvu, mogućnostima političkog djelovanja,te vještinama pregovaranja.

Akademija za mlade započela je 29. lipnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Prvi dan sudionici su stigli u popodnevnim satima, a nakon večere program je službeno otvoren. Na početku sve prisutne su pozdravili djelatnici Centra Marijana Miketek i Alen Gudalo, koji su predstavili program i voditelje akademije. 

U sklopu ovog projekta mladim se želi pružiti motivacija za obrazovanje, opstankom i ostankom u ovoj zemlji, te ih pozvati da oni budu inicijatori promjena i u vlasti i politici kako bi se stvarala nova radna mjesta a sve to korištenjem znanja, vještina i sposobnosti koje imaju. Ono što je bitno je i izgradnja društva u kojem će mladi moći kvalitetno živjeti – materijalno, moralno i duhovno. 

U narednim danima mladi će proći kroz niz susreta, edukativnih radionica i izleta u sklopu programa. Sve aktivnosti ovog projekta možete pratiti na našoj web stranici i društvenim mrežama. 

Program drugog dana Demokratske Akademije započeo je radionicom Prava, odgovornosti i pravila u skupini gdje su sudionici imali priliku vidjeti koliko je njihov doprinos u demokratskoj proceduri važan i da imaju priliku utjecati na sastavljanje pravila.

Zatim su kroz sljedeću radionicu vježbali komunikacijske vještine. Nakon edukativnih radionica uslijedio je zabavni dio programa na otvorenom gdje su se zabavili kroz različite takmičarske igre.

Nakon zabave razgovarali su o važnosti volonterizma, prednostima i nedostacima volonterskog rada, te na koji način ovakvim djelatnostima možemo iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Kroz radionicu o volonterizmu podsvijestili su mladima značenje takvoga rada, koji donosi mnogo veću nagradu nego što je materijalna dobit.

Posebnost drugog dana kampa bila je i igra timski rad u kojoj su sudionici trebali ispuniti osam zadataka u određenom vremenskom roku. Zadatak je bio pronaći najvažnije znamenitosti grada Sarajeva. U večernjem dijelu programa objavljeni su rezultati pobjedničkog tima te je najuspješnija grupa osvojila nagradu, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: