Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 30. lipanj 2020.

PAPA FRANJO U ANGELUSU: NAJVAŽNIJE JE OD ŽIVOTA NAPRAVITI DAR

„Pogledajmo svetoga Petra; njegov je dar mjesto pogubljenja pretvorio u prekrasno mjesto nade na kojem se nalazimo“

Danas slavimo svete zaštitnike Rima, apostole Petra i Pavla – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, 29. lipnja 2020. i istaknuo – Naći se ovdje, blizu mjesta na kojem je Petar kao mučenik umro i pokopan, te moliti, to je dar. Međutim, današnja nas liturgija podsjeća na sasvim drugačiji događaj, te kaže da je nekoliko godina prije toga Petar bio spašen od smrti. Uhitili su ga, bio je u zatvoru, i Crkva, bojeći se za njegov život, neprestano je molila za njega. Tada je anđeo sišao da ga oslobodi iz zatvora (Dj 12,1-11). I godinama kasnije, kada je Petar bio zatvorenik u Rimu, Crkva je sigurno molila. No tom prilikom život mu nisu poštedjeli.

Kako to da je prije bio oslobođen od kušnje, a potom ne? – upitao je Papa i odgovorio - Zato što u Petrovu životu postoji put koji može osvijetliti naš životni put. Gospodin mu je darovao mnoge milosti i oslobodio ga od zla, te tako čini i s nama. Dapače, k njemu idemo često samo kad smo potrebiti. No Bog vidi više i poziva nas da idemo dalje od toga, da ne tražimo samo njegove darove, nego njega; da mu povjerimo ne samo svoje probleme, nego i svoj život. Tako nam napokon može dati veću milost, da darujemo svoj život.

Najvažnija je stvar u životu, od života napraviti dar – rekao je sveti Otac i napomenuo – To vrijedi za sve; za roditelje u odnosu na djecu i za djecu u odnosu na roditelje; dapače, za one koji su oženjeni i za Bogu posvećene osobe; vrijedi posvuda, kod kuće i na poslu, te u odnosu na sve koji su nam blizu. Bog želi da rastemo kao dar; samo tako ćemo postati veliki. Pogledajmo svetoga Petra; nije postao junak jer je bio oslobođen iz zatvora, nego zato što je ovdje dao svoj život. Njegov je dar mjesto pogubljenja pretvorio u prekrasno mjesto nade na kojem se nalazimo.

Boga treba tražiti ne samo milost za određeni trenutak, nego milost za život – rekao je papa Franjo i primijetio – Evanđelje nam danas pokazuje upravo dijalog koji je promijenio Petrov život. Osjetio je da ga Isus pita: „Tko sam ja za tebe?“ I stoga je odgovorio: „Ti si Krist, Sin Boga živoga“. A Isus mu je rekao: „Blago tebi, Šimune, sine Jonin“ (Mt 16,16-17). Isus Petru kaže da je blažen, to jest doslovno sretan. Primjećujemo da Isus Petru kaže: „Blago tebi!“, a Petar je njemu već rekao: „Ti si Bog živi“.

Nije važno znati da je Isus bio velik u životu, nego cijeniti ono što je rekao i učinio; važno je koje mu mjesto dajemo u svojem životu – rekao je Papa i istaknuo – Šimun je upravo u tom trenutku osjetio da mu Isus kaže: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju“. Nije ga nazvao „stijenom“ jer je bio čvrst i pouzdan čovjek. Ne, učinio je mnogo pogrešaka, čak je i Učitelja zanijekao. No izabrao je graditi život na Isusu; ne na tijelu i krvi, to jest na sebi, na svojim sposobnostima, nego na Isusu. Isus je stijena od koje je Šimun postao kamen.

Danas se pred apostolima možemo pitati: Kako postavljamo svoj život? Mislimo li samo na trenutačne potrebe ili vjerujemo da je naša istinska potreba Isus koji od nas čini dar? Kako gradimo svoj život, na svojim sposobnostima ili na živomu Bogu? Neka nam Gospa koja se potpuno povjerila Bogu, pomogne da ga postavimo kao temelj svakoga svojega dana – zaključio je Sveti Otac.

Papa Franjo je posebne pozdrave uputio Rimljanima i svima koji žive u tom gradu, na blagdan njihovih zaštitnika apostolā Petra i Pavla. Molim se da po njihovu zagovoru svaka osoba u Rimu može živjeti dostojanstveno i da se susretne s radosnim svjedočenjem evanđelja – rekao je Papa.

Podsjetivši kako na taj blagdan tradicionalno u Rim dolazi izaslanstvo Carigradskoga ekumenskog patrijarhata, papa Franjo je istaknuo da ove godine to nije bilo moguće zbog pandemije. Zbog toga šaljem duhovni zagrljaj dragom bratu patrijarhu Bartolomeju, u nadi da će se što prije nastaviti naši uzajamni posjeti – istaknuo je Papa te prisutnim hodočasnicima poželio da posjet grobovima svetih Petra i Pavla ojača njihovu vjeru i njihovo svjedočanstvo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: