Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 23

Katolički tjednik br. 23

Sarajevo, 8. lipanj 2020.

Katolički tjednik

Život u čudnim vremenima i običajima

Da se Ciceronova poznata fraza „O, tempora! O, mores!“ – „O, vremena! O, običaji!“ može nedvojbeno primijeniti na aktualnu bosanskohercegovačku situaciju, svoj je obol dala i Majka priroda čineći drugu polovicu svibnja i početak lipnja 2020. neprepoznatljivim. Razdoblje koje se inače odlikuje suncem i ugodnim temperaturama zraka, više liči na prijelaz listopada na studeni: svaki dan kiša, tmurno i hladno. Nakon hajke protiv Katoličke Crkve koja je u Sarajevu slavila svetu misu za žrtve Bleiburške tragedije, kao da se Nebo „naljutilo“ pa naredilo proljeću da pričeka s iznošenjem mnoštva svojih mirisa. Istodobno, u javnu je sferu – koja se polako vraća uobičajenom ritmu nakon restrikcija uvjetovanih proglašenom pandemijom koronavirusa – isplivao smrad ljudske nutrine, otkrivajući sav društveni nered i grijeh upravljačkih struktura. Predizborna kampanja za Lokalne izbore koje je 23. svibnja Središnje izborno povjerenstvo BiH odgodilo za 15. studenoga 2020., već je uvelike počela. A s njome u ovoj zemlji dolaze najgore moguće vrste podvala, prijetnji i uznemiravanja javnosti kako bi se stvorilo „ratno“ stanje i polariziralo pučanstvo – da glas dadne već poznatim „jahačima apokalipse“. 

Katolička Crkva u BiH nakon uvrjeda i razapinjanja koje je, ne zbog političkih aspiracija ili nekog vojnoga angažmana, nego izvršavanja svoje primarne zadaće u svijetu – naviještanja Božje riječi i dijeljenja sakramenata – doživjela u prvoj polovici svibnja, sada je mogla svjedočiti ignoriranju na dominantnom bošnjačko-srpskom medijskom području. Nitko se od bh. mainstream medija nije osvrnuo na partizansko-komunistički dernek pred sarajevskom Vječnom vatrom 16. svibnja i tražio da odgovorni snose posljedice, ako ništa, onda barem zbog toga što su prekršili sve moguće odredbe Kriznoga stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donesene u cilju suzbijanja pandemije. Nadležni iz policije, koja je zadužena za provođenje ovih odredbi, ponavljali su floskule kako će „izvršiti sveukupnu analizu preduzetih mjera i radnji povodom okupljanja građana“, pa će uraditi analizu i utvrditi postojanje „eventualne odgovornosti, pravnih, odnosno fizičkih lica, nakon čega bi se u skladu sa odredbama zakona eventualno pokrenuli odgovarajući postupci“. U prijevodu: nikom ništa. Još jedanput se pokazalo da katolicima i Hrvatima u BiH Mažuranićev Smail-aga dobacuje: „Ko da strepi mrki vuče s planinskoga gladna miša“...

Podijeljenost bh. društva, pri čemu svaki narod ima „svoje“ kriminalce, „svoje“ jatake, „svoje“ tužitelje i „svoje“ sudce, očitovala se i kroz tzv. aferu Respiratori. Ukratko, kao pokušaj odgovora na koronavirus FBiH je na čelu s premijerom Fadilom Novalićem odlučila nabaviti 100 respiratora. Za to je preko Federalne uprave Civilne zaštite, čiji je direktor Fahrudin Solak, angažirana ni manje ni više nego poljoprivredna tvrtka Srebrena malina vlasnika Fikreta Hodžića. Ista jeu Kini nabavila 100 respiratora i za to isplatila 5,25 milijuna eura. Osim što se ispostavilo kako je riječ o neadekvatnoj robi, tj. da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege, prokazano je da ju se moglo nabaviti po dosta nižoj cijeni. I ništa tu nova ne bi bilo u ovdašnjem kriminalnom i korupcijskom El Doradu, da određeni krug bošnjačke političke i ine elite nije skočio protiv Tužiteljstva koje, eto, „proganja Bošnjake“. Što je još gore, mogući se lopovluk opravdava logikom – „Vidi što rade njihovi!“ Na taj se način po tko zna koji put pokazuje da poslijeratna tvrdnja „Neka odgovara svatko tko je kriv“, samo vrijedi kada je riječ o „njihovima“. 


Piše: Josip Vajdner

Nastavak pročitajte u tiskanom izdanju ili na portalu nedjelja.ba

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: