Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Jeruzalem, 3. lipanj 2020.

ODRŽANO VIRTUALNO HODOČAŠĆE „EUROPSKI JERUZALEMI: PEDESETNICA NADE I MIRA“

U nedjelju je održano virtualno hodočašće koje je povezalo osam različitih gradova, od Jeruzalema, preko Sarajeva do Rima

U nedjelju, 31. svibnja 2020. je na internetskim stranicama zaklade „Verona Minor Hierusalem“ održano virtualno hodočašće „Europski Jeruzalemi: Pedesetnica nade i mira“, kojim se Sveta zemlja povezala sa sedam europskih gradova, tzv. „malih Jeruzalema“, među kojima je i Sarajevo. Na početku tog jednosatnog videozapisa koji je pripremila spomenuta talijanska zaklada, poruku nade i mira uputio je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski administrator Latinskog jeruzalemskog patrijarhata.

Nakon samog Svetog grada, sudionici su mogli vidjeti manastir Novi Jeruzalem u gradu Istri, u Moskovskoj oblasti, o kojem stoljećima brinu pravoslavni monasi. Nakon toga, put vodi u crkvu Svetoga groba u Miechówu u Poljskoj, potom u istoimenu crkvu u Görlitzu u Njemačkoj, a zatim u Sarajevo. Prije Santiaga de Compostele i konačnog odredišta, Rima, nakratko se virtualnim putem posjetila Verona, grad na sjeveru Italije koji u svojem statutu od 1450. godine nosi naziv „malog Jeruzalema“.

Zaklada „Verona Minor Hierusalem“, koja stoji iza spomenute inicijative, utemeljena je 2016. godine, a njeno je osnivanje nadahnuto rezultatima istraživanja profesora Gian Paola Marchija koji je u drugoj polovici 20. stoljeća zaključio kako razmještaj nekoliko veronskih crkvi topografski preslikava važna mjesta Isusova života.

Slična je ideja ostvarena i u Bologni, Pisi i Lucci jer su, tijekom srednjovjekovnog razdoblja, s obzirom da hodočašće u Svetu zemlju nije bilo moguće svima, gradske vlasti odlučile na taj način vjernicima omogućiti hodočašće koje barem priziva u sjećanje sveta mjesta Isusova života. Naslov „minor Hierusalem“, odnosno „manji Jeruzalem“, nalazi se u veronskom statutu iz 1450. godine.

Paola Tessitore, ravnateljica zaklade, u razgovoru je za Radio Vatikan istaknula da su se za ovu inicijativu povezali s drugim europskim gradovima koji su, poput Verone, bilo zbog topografskih razloga bilo stoga što imaju neku poveznicu sa svetim mjestima Isusova života, u srednjem vijeku dobili oznaku „malog Jeruzalema“ ili jednostavno „Jeruzalema“.

Don Martino Signoretto, predsjednik zaklade, izjavio je pak da su, otkrivši kako nije riječ samo o talijanskom fenomenu, odlučili u razdoblju pandemije napraviti virtualno hodočašće koje priziva veze između svetih mjesta diljem Europe s Jeruzalemom. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: