Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Garevac, 2. lipanj 2020.

PROSLAVLJEN PATRON U ŽUPI GAREVAC

Misno slavlje predvodio je vlč. Matija Šimić, župnik u Novom Selu - Balegovcu

Župa Marije Majke Crkve u Garevcu kod Modriče proslavila je u ponedjeljak, 1. lipnja 2020. patron svoje župe - blagdan BDM Majke Crkve.

Uz domaćeg župnika vlč. Antu Stjepanovića i još 15 svećenika, među kojima doborski dekan preč. Jakov Filipović, svečano Misno slavlje predvodio je vlč. Matija Šimić, župnik u Novom Selu - Balegovcu.

Na početku svoje homilije vlč. Šimić je naglasio da Marija kao slika Crkve svojim primjerom pokazuje kako svaki kršćanin treba surađivati s vlastitim otkuljenjem.

„Crkva treba nasljedovati Mariju u vjeri nadi i ljubavi da bi mogla biti zahvaćena Kristovom milošću. U Mariji je već ostvareno ono za čim Crkva teži. Tajna Marijina uspjeha i uspjeha velikih kršćanskih likova je u tome što je kao službenica Gospodinu posvetila sav svoj život, prihvaćala Božje gospodstvo nad svojim životom. Marija je živjela osobito iskustvo Božje prisutnosti i djelovanja i to je iskustvo vodilo objavi njezina Sina. Ona nije samo sredstvo, nego odabranica koju Bog stavlja u proces ekonomije spasenja. Potpuno predanje usmjerilo je njezin život. Vjerno je sačuvala svoje sjedinjenje sa Sinom. Sve do žrtve na križu njezina je vjera ostala postojana. Marija se ne želi hvaliti sobom već silnim djelima koje joj učini Gospodin. Ona je bila prisutna u prvoj zajednici što se okupila u iščekivanju dolaska. Marija je najizvrsniji uzor Crkve u vjeri, nadi i ljubavi. Zato su marijnaska svetišta tako puna vjernika, njezinih štićenika“, neke su od snažnih poruka vlč. Šimića, koji je promišljao o Marijinoj veličini i ulozi u Crkvi.

Prije početka Svete mise ispred crkve je bio obred blagoslova polja. (klta/b.l.)


Foto Ollgica Cerović

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: