Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Slavonski Brod, 1. lipanj 2020.

SVETKOVINA DUHOVA U ŽUPI DUHA SVETOGA U SLAVONSKOM BRODU

Središnje blagdansko slavlje predvodio je vlč. Pavao Mikulčić

Župljani Župe Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu proslavili su u nedjelju, 31. svibnja 2020. patron svoje župe svetkovinu Duhova - Pedesetnicu. Središnje blagdansko slavlje predvodio je vlč. Pavao Mikulčić, brodski sin, inače na studiju u Rimu. Suslavili su župnik Florijan Kvetek i župni vikar Zlatko Hnatešin.

U prigodnoj homiliji vlč. Mikulčić usporedio je situaciju, u kojoj su se našli apostoli kada su u strahu od Židova bili u svojevrsnoj izolaciji, sa ovom našom pandemijom. Naglasio je kako smo kao društvena bića u tim danima pandemije imali potrebu za komunikacijom koju smo ostvarivali putem interneta, a apostoli su to činili u snazi Duha Svetoga kroz ustrajnu i postojanu molitvu.

„Apostolima je za međusobno povezivanje medij bio Duh Sveti. Okupljeni s Marijom Majkom Isusovom oni su postojani u molitvi iščekivali silazak Duha Svetoga. Po silasku na njih Duh Sveti ih je ohrabrio, osnažio, povezao te su mogli ići hrabro naviještati događaj Kristova uskrsnuća. Zahvaljujući toj njihovoj hrabrosti i mi se danas imamo pravo zvati katolicima. Duhovi nisu stvar prošlosti, oni se trebaju događati svaki dan. Zato je potrebno da žudimo za Duhom Svetim“, rekao je uz ostalo propovjednik. Na kraju je poručio: „Ako po Duhu živimo slobodni smo od kušnji, u protivnom živjet ćemo po tijelu koje je sklono grijehu. Duh Sveti po nama kršćanima želi obnavlja ovaj svijet. Stoga nije dovoljno samo primiti Duha Svetoga, potrebno je s njim surađivati, prijateljevati s Isusom u krilu Crkve. Potrebno je moliti Duha Svetoga za njegove darove, prepoznavati njegove plodove; ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, blagost, vjernost, uzdržljivost...“

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen župljankom Alenkom Martinović.

Svetkovini je od četvrtka, 28. do subote, 30. svibnja prethodila trodnevna duhova priprava. Duhovni program, koji je prva dva dana započinjao svibanjskom pobožnošću, a potom Misnim slavljem predvodili su domaći svećenici župnik Kvetek i župni vikar Hnatešin. Od četvrtka, 28. svibnja od 8 sati do petka, 29. svibnja brojni su vjernici bdjeli u molitvi pred Presvetim, koje je bilo izloženo u crkvi.

Posebno je svečano bilo u subotu, 30. svibnja na satu bdijenja, koje je u večernjim satima započelo procesijom u kojoj je sudjelovalo dvadesetak ministranata.

Brojni su vjernici kroz prigodne psalme i druge biblijske tekstove promišljali o djelovanju Duha Svetoga, molili za njegovu snagu, za njegove darove: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji kako bi mogli živjeti kreposnim životom. Župnik Kvetek svojim je župljanima približio djelovanje Duha Svetoga u prvokršćanskoj zajednici, naglasivši uz ostalo kako je život Crve i tada kao i sada ovisio o Duhu Svetome. Pojasnio je da nema Crkve bez Duha Svetoga, jer je Duh Sveti njezin pokretač, te da angažirani život pojedinaca u Crkvi pretpostavlja suradnju s tom duhom čemu su svjedoci apostoli koji su svoj rad i život u potpunosti stavili na raspolaganje Duhu Svetome. Govoreći o darovima Duha Svetoga naglasio je kako je Duh Sveti toliko moćan da od različitog čini jedinstveno te je zbog toga bila moguća povezanost prve zajednice različite po mentalitetima povijesnim kontekstima pojedinaca, pozivima, a osobito primljenim darovima. Zaključio je kako otvorenost snazi jedinstva koja se očituje u djelovanju Duha postaje i ostaje i danas jedinim putem izgrađivanja Crkva koja čini i postoji samo na razini Duha Svetoga. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: