Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Vjesnik

Vjesnik

Đakovo, 1. lipanj 2020.

LIPANJSKI „VJESNIK“

Na temu „Bolesničko pomazanje“

„Bolesničko pomazanje, kao sakrament koji donosi Krista, otvara patnju bolesnika – združenu s patnjom čitave Crkve – uskrsnoj radosti, uskrsnom olakšanju i utjesi“, ističe u uvodniku lipanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji obrađuje temu „Bolesničkoga pomazanja“, urednik doc. dr. Boris Vulić.

Nadbiskup Đuro Hranić piše o „Posvećenju ljudske bole i susretu sa smrću“, a o temi broja pisali su i: Anđelo Maly („Briga za bolesne u Svetome pismu“); s. Nela Veronika Gašpar („Kontekst i izazovi današnjeg apsolutiziranja zdravlja“); Ante Mateljan („Bolesničko pomazanje i oproštenje grijeha“); Milan Dančuo „Uporišta i naglasci sakramenta bolesničkog pomazanja“); Zdenko Ilić („Bolesničko pomazanje. Povijesno pravni prikaz“); Josip Šimunović („Koronavirus i pastoral bolesnika“); Suzana Vuletić („Bolesničko pomazanje u perspektivi bolničkog dušobrižništva i palijativne medicine“); Leo Tanner/Pavao Madžarević („Postati zdrav: Bolesničko pomazanje“).

„O katolicima u politici – contra »christianos«“ piše Ivica Raguž, Željko Relota kolumnu za svećenike naslovio je „Roma locuta causa (non) finita“; nadbiskup Marin Srakić nastavio je feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića; Zvonko Pažin donosi deveti nastavak Liturgijskih zborovanja na temu „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002.“. Propovijedi su priredili: Mario Brkić, Krešimir Čutura, Tomislav Ćurić, Vladimir Delić, Robert Farkaš, Mato Gašparović i Josip Filipović, koji donosi i Liturgijsko-molitveni prilog - „Pobožnost sv. Antunu“.

Martina Šimunić piše o „Autentičnosti u izgradnji osobnog i duhovnog identiteta“, a Anica Banović u Razgovoru s povodom razgovarala je s vlč. Ivanom Kunčevićem, Misionarom milosrđa. 

U kolumni za vjeroučitelje Marina Živić piše na temu „Jesmo li spremni na gubitak?“; Nataša Šantić osmislila je pripremu za sat na temu „Dostojanstvo osobe pred stvarnošću patnje, bolesti i smrti“; Leo Tanner/Pavao Madžarević donosi posljednji korak kateheze za odrasle na pod naslovom „Evangelizirati: DA – ali kako?“. Krešimir Bulat priredio je katehetski prilog „Obred primanja sakramenta svete potvrde“ te materijal za biblijske zajednice pod naslovom „Život otvoren Bogu i Crkvi – sakramenti“. Ivica Čatić tumačiti ulomak Evanđelja po Marku pod naslovom „Poziv Levija i gozba s grešnicima (Mk 2,13-17)“. Knjigu Ivana Macuta „Katoličko-luteranski dijalog“ predstavio je Dino Klem, a na omotu broja biskupski štap izrađen u neogotičkom stilu - koji je u prigodi obilježavanja zlatnog, pedesetogodišnjeg, jubileja biskupovanja Josip Juraj Strossmayer dobio od valpovačkog grofa Rudolfa Normana-Ehrenfelsa - predstavili su Drago Marković i Tomislav Ćurić.

Informativni dio Vjesnika donosi Pismo biskupa HBK-a svećenicima i vjernicima o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme pandemije COVID-19, kao i dva pisma đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića te preporuke za sprečavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama HZJZ-a. Omot donosi vijesti o održanoj sjednici biskupa te hodočašću u Dragotin, a sam Vjesnik i vijesti o dekanskoj konferenciji, misi u povodu 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II., COVID -19 i Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, radu BIOS-a tijekom COVID-19, životu kućnih Crkvi u raznim dijelovima nadbiskupije tijekom sprečavanja širenja pandemije te ostalim liturgijskim i pastoralnim događanjima. (kta/tu)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: