Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. lipanj 2020.

Vijesti

Caracas, 23. svibanj 2020.

CRKVA U VENEZUELI ZABRINUTA ZBOG STRAŠNE SITUACIJE DOMORODACA

Katastrofalna zdravstvena skrb za domorodačke narode posljedica je sustavnog kršenja njihovih prava

Katolička Crkva u Venezueli izrazila je zabrinutost zbog očajne situacije u kojima se našlo domorodačko stanovništvo u toj južnoameričkoj zemlji nakon što je pandemija koronavirusa pogoršala ionako teške uvjete u kojima žive, ističe se u pismu koje su zajdnički objavile mjesna biskupska konferencija i više crkvenih organizacija, prenosi Vatican News.

Katastrofalna zdravstvena skrb za domorodačke narode posljedica je sustavnog kršenja njihovih prava na pristup temeljnim uslugama nužnima za dostojanstveni život. Zdravstvene stanice kojima domoroci imaju pristup nemaju ni osnovnog kadra niti medicinske opreme i lijekova, a usto ilegalni rudnici zlata krše njihova prava, uništavaju krajolik, kulture i izvore pitke vode. Nedavno je Panamazonska crkvena mreža (REPAM) uputila apel za pomoć domorodačkom stanovništvu Amazonije zbog pandemije koja pogađa najranjivije, te nekontroliranog povećanja nasilja na tom području. Socijalističku vlast Nicolasa Madura optužuje se, pak, za manipulaciju brojem domorodaca zaraženih koronavirusom.

U međuvremenu je kardinal Baltazar Porras u radijskom intervjuu pozvao suprotstavljene političke strane u zemlji na suradnju u pronalaženju rješenja teške situacije u zemlji. Istodobno je kritizirao nedostatne informacije o koronavirusu „koje u stanovništvu stvara veliku nesigurnost”.

Venezuela već godinama trpi tešku gospodarsku krizu te je zbog loših političkih i ekonomskih odnosa u međuvremenu zemlju napustilo 5 milijuna stanovnika. Zbog pandemije se sada mnogi vraćaju jer više nemaju podršku u zemljama koje su ih primile. Predsjednik Maduro optužio je susjednu Kolumbiju da koronavirusom zaražene građane Venezuele koji borave u Kolumbiji šalje natrag u Venezuelu u političke svrhe. Kao dokaz Maduro prilaže novinski izvještaj kako je od 75 novozaraženih 20. svibnja njih 67 stiglo iz Kolumbije. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: