Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 21. svibanj 2020.

KARDINAL PULJIĆ PRIMIO VELEPOSLANIKA REPUBLIKE HRVATSKE U BIH

Veleposlanik Sabolić je kardinalu Puljiću ponovio potporu Republike Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je Kardinal izložen posljednjih dana

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je 20. svibnja 2020. gospodina Ivana Sabolića, veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, i zahvalio mu za sudjelovanje na Misi za žrtve Bleiburga, i ostale žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Veleposlanik Sabolić je kardinalu Puljiću ponovio potporu Republike Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je Kardinal izložen posljednjih dana zbog Mise za žrtve stradanja započetog pored Bleiburga u svibnju 1945. godine i nastavljenog marševima smrti kroz bivšu Jugoslaviju tjednima i mjesecima potom.

Veleposlanik je ocijenio neprihvatljivima izjave kojima se ova Misa tendenciozno pokušava dovesti u vezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima. Molitva za poginule jest duboko vjerski čin i isključuje bilo kakvo političko određenje te je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava i sloboda. Iskazana otvorena nesnošljivost, kojoj svjedočimo posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, pokazuje nedostatak poštovanja i nerazumijevanje vjernika katolika, izostanak pijeteta prema žrtvama, nespremnost na suočavanje s prošlošću i na iskreno njegovanje kulture sjećanja. Svako jednostrano zatvaranje očiju pred objektivnim činjenicama znači ponovnu povredu ljudskog dostojanstva žrtava i onih koji se njih sjećaju, te vodi novim, nepotrebnim podjelama.

Veleposlanik i Kardinal su se složili, kako je slobodna Europa izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, a sjećanje na žrtve tih totalitarnih ideologija u temeljima je europskog projekta ujedinjenja i jedna od njegovih pokretačkih snaga. Republika Hrvatska, istaknuo je veleposlanik Sabolić, promiče upravo ova načela i ukazuje na sustavne zločine koji su se dogodili na području bivše države u ime tih ideologija. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: