Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Krk, 7. travanj 2020.

ZAKLJUČENO ČETRDESETOSATNO KLANJANJE PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU U KRČKOJ KATEDRALI

Biskup je predvodio svake večeri molitvu za prestanak pandemije

Na Veliki ponedjeljak navečer krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je završetak tradicionalnog četrdesetsatnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu u krčkoj katedrali u zajedništvu sa vjernicima biskupije putem livestreama.

U razmatranju nad Ivanovim evanđeljem (Iv 12, 1-11) poručio je:

Nije nam lako protumačiti ovu gestu koju je učinila Marija kad je Isusu pomazala noge i otrla ih svojom kosom. Donekle tu gestu tumači sam Isus kad kaže da je to učinila za dan njegovog ukopa.

Znamo da je Isus u zadnji čas skinut s križa da tijelo ne bi ostalo visjeti u subotu na križu i da je na brzinu pokopan, a da ga nisu stigli ni pomazati prije ukopa. Zato ova Marijina gesta anticipira pomazanje Isusa prije smrti.

Šest dana prije Pashe Isus je u kući svojih prijatelja: Marte, Marije i oživljenog Lazara u Betaniji. Priredili su mu prijateljsku večeru. I ta večera u krugu intimnih prijatelja ima oznake Posljednje večere. Ona je posljednja s prijateljima prije nego se dogodi ona Posljednja s apostolima.

Ono što ovoj večeri u Betaniji daje pravi oproštajni karakter upravo je ovo pomazanje koje čini Marija. Iz Lukinog evanđelja znademo da je Marija bila ona koja je sjedila do Isusovih nogu i slušala ga (usp. Lk 10,40). Marija je uvijek bila pozorna na Isusovu riječ i rekli bi tako, slušala ga otvorenih usta, pazeći da joj ni jedna riječ ne promakne.

Ni večeras Marija ništa ne govori, nego čini jednu gestu koja govori više od mnoštva riječi. A ta je gesta opisana kao jedna radnja koja, onom koji sluša, daje dovoljno vremena da svaku od tih gesti doživi ili proživi na sebi svojstven način.

»Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća ispuni mirisom pomasti« (Iv 12, 3).

Tumači Svetog pisma kažu da je u ovom činu Marija sama. Ona je ta pomast koja se izlijeva po Isusovim nogama, - i budući da se radi o skupocjenoj pomasti, za koju Juda kaže da se mogla prodati za trista denara, a trista denara je bila godišnja plaća jednog radnika, dakle velika suma novca, - u toj pomasti je ona sama, u njoj je sav njezin život – a život jer najveća dragocjenost koju imamo -, u toj pomasti koja se izlijeva po Isusovim nogama Marija prinosi svu sebe Isusu Kristu kojeg je malo prije nazvala imenom „Gospodin“ tj. Bog (usp. Iva 11,32).

Prisustvujemo jednom svetom obredu koji nije samo obred da se izvrši, nego je u njega utkana sva vjera i ljubav osobe koja taj obred i te geste čini.

Interesantno je da se u ovom cijelom evanđelju sve vrti oko tog ulja. Ne znamo što je Marta spremila za večeru, ne znamo kako se Lazar osjećao nakon što je ustao iz groba od mrtvih, čak nitko ne komentira ni taj neobični obred, nazovimo ga tako, koji Marija čini,… nego se sva pozornost koncentrirala oko te libre prave, danas bi rekli vergine, dragocjene nardove pomasti. Jedna libra je oko 33 dkg i to količinski malo imalo je vrijednost jedne godišnje zemljoradničke plaće. Sve se vrti oko te visoke cijene i vrijednosti.

Ali, ako je u toj pomasti sadržan i skupljen sav jedan život koji se nesebično daruje drugome, onda dolazimo do vrijednosti ljubavi koja se ni čim ne može mjeriti ni platiti.

U toj Marijinoj gesti ocrtan je lik svakog pravog Isusovog učenika, koji Isusa ljubi, za njim ide i spreman je na Kristovu ljubav odgovoriti cijelim svojim bićem, a da se pri tom ne sekira previše što će drugi reći i kako će to drugi tumačiti.

Marija to čini u ime svoje i u ime svih nas, a Isus Krist u njoj pronalazi ono što priželjkuje od svakog od nas: da ga ljubimo onako kako on ljubi svakog čovjeka koji dolazi na ovaj svijet.

I kao što je ova pomast ispunila mirisom cijelu kuću, tako će za šest dana kad Krist izađe iz groba on svojim uskrsnućem ispuniti cijeli svijet novim i vječnim životom. Amen.

Potom je vjernike pozvao na molitvu:

Gospodine Isuse Kriste, šest dana prije Pashe, prije Tvoga uskrsnuća i mi smo večeras okupljeni pred Tobom i s Tobom, želimo Ti se poput Marija prinijeti. Nismo možda tako skupocjeni miomiris, dragocjeni miomiris, jer je u nama puno toga što nije miris, puno toga što je grješno, što je nedostatno, što ne ide s Tvojom svetošću, Tvojom dobrotom i Tvojom ljubavlju. Ali tu smo da nas Ti svojom blizinom, svojim milosrđem i svojom dobrotom ogriješ i u svom milosrđu grijehe oprostiš. Svjesni smo da možemo k tebi samo ako smo čista srca i da će naša molitva biti uslišana ako izađe iz čista srca. Ti nas očisti svojom prisutnošću i usliši ovu našu molitvu koju molimo za sebe, za ovu našu biskupiju raštrkanu po ovim kvarnerskim otocima, sa svim ljudima širom svijeta koji su sada s nama povezani i koji se preporučuju u naše molitve i koje mi nosimo u našim srcima.

Molimo napose za bolesnike, bolničko osoblje, doktore i medicinske sestre, sve one koji rade u javnim ustanovama, koji se brinu za opće dobro. Molimo, također i za naše pokojne da ih primiš u svijetlost i radost svoga nebeskog kraljevstva.

Razmatranje i klanjanje u krčkoj katedrali može se vidjeti na poveznici. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: