Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 3. travanj 2020.

Posveta Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu

U subotu, 4. travnja 2020. u 11 sati nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodit će molitvu Gospine krunice i litanije pred kipom Gospe Fatimske, koji je 2017. godine prošao kroz sve župe Vrhbosanske nadbiskupije, i tom prigodom obnoviti posvetu Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu, s nakanom da je zaštiti u vrijeme ove teške kušnje korona virusa. Molitvu iz kapelice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, osim na portalu Nedjelja.ba, u izravnom prijenosu moći će se pratiti na Youtube kanalu nedjelja.ba te na istoimenoj Facebook stranici. Molitvu će biti izravno prenošena i na valovima Radio Marije Bosne i Hercegovine. Svi članovi biskupijske zajednice pozvani su pridružiti se ovoj molitvi. Posvetna molitva glasi:

Posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu cijele vrhbosanske Crkve u vrijeme kušnje 

Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i Majko naša, Tvome bezgrešnom Srcu posvećujemo sve zajedno i svakog osobno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: kardinala, nadbiskupa koadjutora, umirovljenog pomoćnog biskupa, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, očeve i majke, mlade i djecu, stare i bolesne, posebno zaražene koronavirusom, naše vojnike i policajce, sve ranjenike i bolesnike, izbjeglice i prognanike, političare i sve djelatnike u raznim staležima, medicinsko osoblje, humanitarne djelatnike, sve dobročinitelja i sve ljude dobre volje s kojima dijelimo ovo podneblje.

Ti si Majka naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Po Tebi zahvaljujemo dobrom Bogu za sve što proživjesmo i preživjesmo i što si svojim zagovorom očuvala naš opstanak na ovoj grudi. Prikazujemo Ti svoju sadašnjost tako teško izranjenu, ne samo minulim ratom i nemilim poraćem, nego i sadašnjost punu neizvjesnosti i nesigurnosti zbog neuspostavljanja pravednog društva, i zbog nemile zaraze koja je zahvatila cijeli svijet.

Tvoj majčinski zagovor ispunja nas pouzdanjem da ćeš nas i ubuduće okupljati u svojim svetištima na području naše mjesne Crkve kao i u nacionalnim svetištima. Tu se okupljaju Tvoja djeca da mole Tvoj zagovor i da slave Tvoga Sina, kojemu si pridružena u nebeskoj slavi.

Izranjeni i raspršeni zakoračili smo nakon rata u materijalnu i duhovnu obnovu, pripremajući našu nadbiskupijsku Sinodu pod geslom: "Sve obnoviti u Kristu". Posreduj kod svoga Sina da nam ulijeva izdržljivost u svim kušnjama, posebno u ovoj koja nas je zahvatila najezdom zarazne bolesti te odnosi brojne živote i ulijeva strah i nesigurnost. Pomozi nam svojim zagovorom da svi zaraženi i bolesni što prije ozdrave, da se ukloni svaki strah i neizvjesnost, da svi ranjeni mržnjom izliječe rane praštanjem i pomirenjem, da svi raspršeni se vrate u rodne krajeve. Isprosi svima veću spremnost na žrtvu kako bi naš narod opstao tamo gdje je nikao i obikao, rastao kroz vjekove. Isprosi nam čvrstu nadu i pouzdanje u Boga da smjelo kročimo u ovim vremenima na ovim prostorima.

Prikazujemo Ti sve ljude dobre volje koji istinu traže i naviještaju, za istinu svjedoče i ljubavlju je provode u djelo. Prikazujemo Ti na poseban način sve koji pokazuju solidarnost i razumijevanje u našim trpljenjima te spremnost na pomoć. Prikazujemo Ti sve dobročinitelje koji su nam pomagali da preživimo, i još uvijek nam pomažu da obnovimo svoja obiteljska ognjišta i župe. Prikazujemo Ti sve koji su dizali i dižu glas u obranu pravde, istine, slobode i života slabih i obespravljenih, koji se bore za dostojanstvo svakog čovjeka.

U Tvoje majčinsko Srce stavljamo sve patnje bolesnika, ranjenika, ožalošćenih te agoniju umirućih. Nadom ispuni sve očajnike, pridigni klonule duhom i sve koji su pritisnuti životnim križevima, posljedicama nepravde, neimaštine, kušnje bolesti, posebno ove zarazne bolesti koronavirus. Prikazujemo Ti i one koji su u krizi vjere izgubili pouzdanje u Boga zbog proživljavanja raznih kušnja.

Posvećujemo Ti svoju rodnu grudu, krvlju, suzama i znojem natopljenu, koju Domovinom zovemo.; Posvećujemo Ti sva poharana i opustošena obiteljska ognjišta, rastjerane župske zajednice, sva neobnovljena zgarišta. Posvećujemo sve svoje žuljeve i sav znoj, suze i strah s našim mukama. Na osobit način Tvojoj majčinskoj skrbi predajemo zaboravljene roditelje i stare osobe, napuštenu djecu i mlade i sve o kojima nadležni ne vode brigu i za njih ne pokazuju zanimanje. Isprosi nam snagu Duha Svetoga da izdržimo životne kušnje, ustrajemo vjerni Bogu te postojano služimo Crkvi i svom ispaćenom narodu.

Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, Sunce naših stradanja, ne prestaj sjati!

Primi ovu posvetu svih nas koji smo povezani u vjeri i molitvi. Izmoli nam kod svoga Sina potrebni blagoslov i mir kako bi u slozi i miru, u jednakopravnosti i postojanosti svjedočili da smo djeca Božja pod Tvojom moćnom zaštitom i zagovorom. Amen.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: