Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 3. travanj 2020.

KARDINAL COMASTRI: IVAN PAVAO II. SVOJ JE KRIŽ PRETVORIO U LJUBAV

Papin vikar za Grad Vatikan kardinal Angelo Comastri osvrnuo se, u razgovoru za vatikanske medije, na primjer koji nam taj poljski papa može dati danas

Papin vikar za Grad Vatikan kardinal Angelo Comastri osvrnuo se, u razgovoru za vatikanske medije, na primjer koji nam taj poljski papa može dati danas, u trenutku općega velikog trpljenja zbog pandemije koronavirusa.

Širenje epidemije, sve više zaraženih i svakodnevne vijesti o preminulima, naišli su na nepripremljeno društvo te istaknuli duhovnu prazninu brojnih osoba – rekao je kardinal te citirao riječi talijanskoga novinara Indra Montanellija: „Ako moram zatvoriti oči ne znajući otkuda dolazim i kamo idem, i zašto sam došao na ovu zemlju, je li vrijedilo otvoriti oči? To je moja objava neuspjeha!“. Te riječi očituju stanje jednoga dijela današnjega društva – primijetio je kardinal Comastri. I zbog toga epidemija ulijeva strah, jer se kod mnogo ljudi vjera ugasila. Ivan Pavao II. bio je uvjereni, dosljedan vjernik, a vjera je osvjetljavala put njegova života.

Na novinarovu primjedbu kako je, unatoč mnogim patnjama i dugoj bolesti, Karol Wojtyła uvijek ostavljao dojam mirnoga čovjeka punog radosti, kardinal je istaknuo da je Ivan Pavao II. znao da je život brzi hod prema velikom slavlju, slavlju zagrljaja s Bogom. Živio je trpljenje u tom duhu; ni u najtežim trenutcima poput, primjerice, atentata, nije izgubio smirenost, (…) jer je uvijek imao pred sobom cilj života. Danas mnogi više ne vjeruju u cilj života. Zbog toga bol žive u očaju, jer ne vide dalje od boli.

Bol bez sumnje plaši sve ljude, ali kada je osvijetljena vjerom uklanja egoizam, banalnost i beznačajnost – dodao je kardinal. Mi, kršćani, bol živimo u zajedništvu s raspetim Isusom. Hvatajući se za Njega, bol ispunjamo Ljubavlju i preobražavamo ju u snagu koja osporava i nadvladava egoizam, još uvijek prisutan u svijetu. Ivan Pavao II. bio je pravi učitelj boli koju je Ljubav otkupila i pretvorila u lijek za egoizam. To je moguće jedino ako otvorimo srce Isusu; samo se s Njim bol može shvatiti i vrjednovati – istaknuo je kardinal Comastri te razgovor završio savjetom koji mu je dao sveti papa: „I Vi ćete imati svoj križ; pretvorite ga u ljubav. To je mudrost koja osvjetljava život“. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. svibanj 2020.

    Bangladesh colpito dal ciclone e dal Covid-19, l'impegno del PAM

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: