Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2020.

Vijesti

Lisabon, 3. travanj 2020.

USLIJED PANDEMIJE, PORTUGAL ODOBRAVA ZAHTJEVE ZA AZIL

Portugalske su vlasti najavile da će do srpnja odobriti već predane zahtjeve za azil. Pohvale Međunarodne organizacije za migracije

Svi smo na istoj lađi i nitko se ne spašava sam – neke su od misli koje je papa Franjo iznio tijekom molitve na praznom Trgu svetog Petra u petak, 27. ožujka 2020. Ljudska je krhkost vidljiva svima i svatko je pozvan ne samo suočiti se s njom, već ju prije svega prepoznati. U tom je smislu jednako važno i nužno priznati prava najslabijim članovima društva, kao što su primjerice tražitelji azila, od kojih neki već dugo čekaju na odobrenje zahtjeva koje bi im, među ostalim, osiguralo pravo na zdravstvenu skrb.

Portugal je tako najavio da će, barem do 1. srpnja ove godine, dati odobrenje svim tražiteljima azila koji su već predali zahtjev, kako bi im se zajamčila zdravstvena zaštita tijekom pandemije. Na taj će način strancima biti omogućen pristup svim javnim uslugama, kao i potraga za poslom i stanom, bez pribjegavanja crnom tržištu.

Richard Danziger, regionalni direktor Međunarodne organizacije za migracije, čestitao je portugalskoj Vladi na toj odluci i poručio kako ljudi ne bi smjeli biti lišeni prava na zdravstvo i javne usluge samo zato što njihov zahtjev još nije obrađen. Osim toga, istaknuo je da u ovim iznimnim vremenima migrantima moraju biti zajamčena njihova prava. Uz poštovanje temeljnih prava migranata, drugi je razlog za odobrenje zahtjeva za azil činjenica da u vrijeme pandemije svaka vlada mora pratiti broj zaraženih. Lisabon se stoga odlučio na taj korak također kako bi izbjegao izvanredne situacije izazvane nedostatkom podataka. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. svibanj 2020.

    Bangladesh colpito dal ciclone e dal Covid-19, l'impegno del PAM

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: