Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

2. travanj 2020.

Vijesti

Katedrala u Niameyu, Niger

Katedrala u Niameyu, Niger

Niamey, 1. travanj 2020.

KORONAVIRUS U NIGERU – TRAGEDIJA KOJA POGAĐA NAJSIROMAŠNIJE

U toj afričkoj zemlji koja već trpi zbog gladi, suše, malarije i bolesti, krajem prošloga su tjedna zabilježeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom

U Nigeru, siromašnoj afričkoj zemlji koja već trpi zbog gladi, suše, malarije i bolesti povezanih s lošom higijenom, krajem prošloga su tjedna zabilježeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Vlasti su odmah zatvorile škole te zabranile vjerska okupljanja. U glavnom gradu Niameyu sljedeća će dva tjedna svim prijevoznim sredstvima biti zabranjen ulaz i izlaz iz grada

Talijan, otac Mauro Armanino, iz Družbe afričkih misija, koji već godinama djeluje u toj zemlji, u razgovoru je za Radio Vatikan upozorio da je tamošnji zdravstveni sustav vrlo slab. Ima nekoliko državnih bolnica, nešto privatnih klinika i jedna pomoćna bolnica koju financira Kina, koja se rabi samo i posebnim slučajevima. Sve su te strukture, međutim, neprikladne jer Niger već pati zbog bolesti koje uništavaju stanovništvo. Prva je bolest glad, ako se može tako definirati. Zatim je tu malarija koja u znatnoj mjeri pogađa i mlade ljude – rekao je misionar te primijetio da se tamo i inače živi u ozračju nesigurnosti.

Osim toga, svećenik je primijetio da osobe koje nemaju novca za lijekove, rukavice i sve ostalo što je potrebno da bi im se pružila medicinska usluga, mogu računati samo s time da će ih se ostaviti da umru na ulazu u zgradu hitne pomoći. Dakle, aktualna pandemija dodatno povećava krhkost sustava u kojemu političari ne traže dobro za vlastito stanovništvo, već postaju poput grabežljivaca.

Misionar je također napomenuo da je prije nekoliko dana nadbiskup Niameya sazvao sastanak prezbiterskoga vijeća, na kojem je rekao da se prelazi iz jedne izvanredne situacije u drugu. Naime, 2015. godine su zapaljene crkve u prijestolnici, dok je 2018. otet otac Luigi Maccalli, također iz Družbe afričkih misija. Sada se na nas oborila nedaća virusa – kazao je otac Mauro.

Kršćanstvo je manjinska vjera u Nigeru. Katolika i protestanata u toj zemlji, koja broji najmanje dvadeset milijuna stanovnika, ima najviše sedamdeset tisuća. Otac Mauro istaknuo je da ta malena kršćanska zajednica mnogo pati. Ipak, prije svega molitvom nastoje dati svoj doprinos – primijetio je te kazao da su se u petak pridružili molitvi pape Franje na Trgu sv. Petra. Naše se zajednice održavaju na životu odolijevajući, i zahvaljujući ustrajnosti postoje, unatoč toj žalosnoj i mučnoj stvarnosti – zaključio je talijanski misionar. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. ožujak 2020.

    Il Papa prega per i senza fissa dimora

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: