Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Pando, 31. ožujak 2020.

BOLIVIJSKI BISKUP: PREVENCIJA JEDINA OBRANA OD PANDEMIJE

Apostolski vikar biskupije Pando, mons. Eugenio Coter upozorio da ta južnoamerička zemlja nije u stanju dati adekvatan odgovor na pandemiju

Prevencija je jedino oružje koje nas može spasiti od navale zaraze. Nemamo ništa drugo – istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan postaju biskup Eugenio Coter, apostolski vikar biskupije Pando, na sjeveru Bolivije. Upozorivši na nemoć zdravstvenog sustava te latinskoameričke zemlje, biskup je kao primjer naveo grad Riberaltu, koji ima nešto manje stanovnika od Bergama i samo 10 respiratora, dok spomenuti talijanski grad ima 1300 takvih uređaja koji, nažalost, ne zadovoljavaju potrebe pacijenata u aktualnoj pandemiji.

Bolivija je potpuno blokirana. Granice su zatvorene, zaustavljen je prijevoz, spriječeno je putovanje iz jedne regije u drugu i iz jedne općine u drugu. Aktivne su samo osnovne usluge, ali s vrlo ograničenim rasporedom. Lokalnom je stanovništvu, unatoč izrazitom otporu, nametnuta uporaba rukavica i maski. Prevencija ostaje jedini način. Nadam se da će uspjeti – kazao je biskup Coter.

Apostolski vikar je, osim toga, napomenuo da je lokalna Crkva slijedila smjernice Vlade. U početku je prekinula samo formativne i katehetske susrete, a potom je obustavila molitvene susrete i liturgijska slavlja za narod koje trenutno prenosi putem radija i Interneta. Sada pripremamo liturgijske materijale za Veliki tjedan koje ćemo, s obzirom da ih ne možemo tiskati, širiti putem Facebooka kako bi obitelji u svom domu proslavile Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu.

Govoreći o lokalnim vjernicima, biskup Coter je napomenuo da razumiju situaciju i da su uz Crkvu. Napomenuo je pritom da je jedna od nedjeljnih misa, prenošena putem Interneta, u samo jednom danu imala 16.000 pregleda. Na upit o autohtonom stanovništvu bolivijske Amazonije, kazao je da je u razgovoru s dva svećenika koji o njima brinu saznao da su amazonske zajednice upoznate s onim što se događa u svijetu te i među njima postoji bojazan od zaraze. Svjesne su da je njihova snaga u izolaciji, ali su također svjesne da ne bi imale mogućnosti nositi se sa zarazom.

Na tim područjima, čak i tamo gdje ima liječničkih ordinacija, nemaju ništa osim nekoliko tableta aspirina i paracetamola. Ništa više, nemaju ni termometar – rekao je biskup te dodao da su im jedini lijekovi oni iz prirode, kao i da ponovno otkrivaju ljekovite plodove i smole iz tradicije predaka koji su, nažalost, protiv virusa beskorisni. U bolivijskoj je Amazoniji smješteno oko milijun i dvjesto tisuća ljudi. Neki su razmješteni po šumskim predjelima, dok drugi stanuju u gradovima srednje veličine i selima koja nemaju nikakve obrane. Ukoliko ih napadne koronavirus, mogli bismo tu populaciju usporediti s potpuno razoružanom vojskom koja je poslana u rat – rekao je na kraju biskup Eugenio Coter. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: