Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. travanj 2020.

Vijesti

Ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić

Ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić

Vatikan, 27. ožujak 2020.

NAPUTCI KONGREGACIJE ZA ISTOČNE CRKVE ZA SLAVLJE USKRSA OVE GODINE

Kongregacija za Istočne Katoličke Crkve u Rimu izdala je posebne naputke za slavlje najvećeg kršćanskog blagdana Pashe - Uskrsa ove godine, u posebnim okolnostima

Kongregacija za Istočne Katoličke Crkve u Rimu izdala je 25. ožujka 2020. godine posebne naputke za slavlje najvećeg kršćanskog blagdana Pashe - Uskrsa ove godine, u posebnim okolnostima. Ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić proslijedio ga je svim župnicima Križevačke eparhije.
 
Kongregacija za Istočne Katoličke Crkve – Rim
 
25. 03. 2020.
 
Naputci za slavlja Pashe/Uskrsa u Istočnim Katoličkim Crkvama
 
Uzimajući u obzir brzu evoluciju COVID-19 pandemije, također i u zemljama gdje žive mnoge Istočne Katoličke Crkve, Kongregacija za Istočne Crkve poziva poglavare Crkava vlastitoga prava da objave norme u skladu s mjerama koje su donesene od strane civilnih vlasti za sprječavanje zaraze i da potiču na sukladno ponašanje s drugim kršćanskim Crkvama, katoličkim i nekatoličkim, koje se nalaze na istom području.
 
S obzirom na različite obredne tradicije i uskrsna slavlja prema različitim kalendarima, nije moguće izdati jedinstvene mjere koje bi pokrile sve običaje koji postoje u svakoj Crkvi vlastitoga prava.
 
Međutim, čini se uputnim podijeliti sljedeće preporuke:
– Blagdani i liturgijski obredi neka se striktno obdržavaju na dane kada padaju u liturgijskom kalendaru, i neka ih se po mogućnosti dijeli preko medija uživo tako da ih vjernici mogu pratiti u svojim domovima.
– Treba uzeti u obzir i potrebne prilagodbe zbog ograničene prisutnosti na liturgijskim službama. Sudjelovanje zborova i služitelja inače nazočnih u nekim obrednim tradicijama neće biti moguće u ovo vrijeme kada se savjetuje predostrožnost izbjegavanja okupljanja u većim brojevima.
– Svi dijelovi obreda koji bi se inače imali obaviti izvan crkve neka se izostave.
– Treba podsjetiti vjernike na vrijednost osobne i obiteljske molitve, koja je izvorno crkvena molitva i koja je važno sredstvo prenošenja sadržaja vjere među generacijama. Također, neka se priprave i podijele putem društvenih medija materijali koji će omogućiti odraslima u obitelji objasniti onim mlađima mistagogiju obreda koji bi se u normalnim okolnostima služili u crkvi s nazočnom zajednicom.
– Bogatstva pashalnih/uskrsnih slavlja, od Cvjetne nedjelje do Uskrsne nedjelje može se također vrednovati tako da se neki njihovi dijelovi mole kod kuće s obitelji, s materijalima koji se uobičajeno podjeljuju zajednici svake godine.
– Svećenici koji ne mogu služiti liturgiju sami neka mole časoslov, osobito psalme i one molitve koje ne traže odgovor kora i vjernika.
– Na Veliki četvrtak, u jutarnjem liturgijskom slavlju, neke Crkve vlastitoga prava slave posvetu Svetog Mirona. Ta služba, budući da na Istoku nije usko vezana uz taj dan, može se premjestiti na neki drugi dan.
– Na Veliki petak, molite – sami ili s obitelji – dragocjene tekstove istočnih tradicija za ovaj dan za molitvu oko Križa i svetog Groba Kristova.
– U Pashalnoj/uskrsnoj noći, obitelji se mogu pozvati, gdje je moguće, da se na zvuk zvonjave okupe i pročitaju Evanđelje uskrsnuća te upale svjetiljku ili svijeću pjevajući tropare i druge himne koje su vlastite njihovoj tradiciji, a koje vjernici često i napamet znaju.
– Sva krštenja zakazana za Uskrs neka se otkažu do druge prilike.
– Primanje oprosta kojega je 19. ožujka dekretom udijelila Apostolska pokorničarna vrijedi za sve. Budući da su mnogi vjernici navikli pristupiti ispovijedi prije Uskrsa, tamo gdje to nije moguće, neka pastiri potaknu vjernike na molitvu pokajnih molitava kojima su istočne tradicije bogate s dubokim osjećajem pokajanja.
 
Iskreno Vaš,
 
Leonardo kardinal Sandri
Prefekt
 
Don Flavio Pace
Podtajnik
 
 (kta/ika)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: