Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Mons. Tomo Vukšić

Mons. Tomo Vukšić

Sarajevo, 26. ožujak 2020.

GOVOR MONS. VUKŠIĆA PRIGODOM PREUZIMANJA SLUŽBE NADBISKUPA KOADJUTORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu

Mons. Tomo Vukšić, 26. ožujka 2020. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, uveden je u službu nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije. Tom prigodom obratio se prisutnima sljedećim riječima: 
 
Uzoriti gospodine kardinale,
Dragi članovi Konzultorskoga vijeća,
Poštovani savjetniče Apostolske nuncijature,
 
Na ovoj skromnoj svečanosti, koja priliči postojećem stanju u zemlji kad su ljudi u opasnosti od epidemije, izvršena je obveza, koja proizlazi iz crkvenoga zakona, da imenovani biskup koadjutor, nakon što dobije izvornik apostolskoga pisma, kojim ga Papa službeno postavlja, bude uveden u službu.
 
Ovaj čin smo mogli obaviti zahvaljujući vašoj hrabrosti, da se okupimo u ovo nezgodno vrijeme. Hvala vam svima za to osobno svjedočanstvo ljubavi i poštovanja prema Crkvi u Sarajevskoj nadbiskupiji! Bog vas blagoslovio i čuvao!
 
Kad bi vremena bila ljepša i opasnosti manje, ovaj čin preuzimanja službe bio bi sigurno drukčiji. Imao bi također svoju liturgijsku dimenziju okupljanja naroda Božjega, iako ona u ovom slučaju nije propisana kao obveza. Bilo bi također mnogo biskupa, svećenika i drugih uzvanika. No, budući da nitko ne može predvidjeti do kada će ovakvo stanje trajati, trebalo je učiniti da duhovno dobro vjernika ne trpi i obaviti osnovnu crkvenu pretpostavku kako bi se moglo raditi na zakonit način. Zato sam se dogovorio s uzoritim gospodinom Kardinalom, da se u ovim prilikama odričemo svake vanjske svečanosti jer, i da ju je moguće organizirati, smatrao sam da u postojećim prilikama ne bi dolikovalo niti bi bilo prikladno.
 
Naspram tomu, vrijeme je za solidarnost: duhovnu, materijalnu, emotivnu i svaku drugu. Stoga je ovo prigoda da barem iznos, koji bih u redovitim prilikama potrošio na svečani prijem, darujem kao skromnu potporu Caritasu Nadbiskupije, čije hrabro osoblje, kao i djelatnici drugih karitativnih i humanitarnih ustanova, također u ovo vrijeme, posjećuje, hrani, oblači i grije potrebite i gladne.
 
I dok iskreno zahvaljujemo medicinskom osoblju, civilnim vlastima, osoblju karitativnih i humanitarnih ustanova i volonterima za sve dobro koje čine, molimo Gospodina Boga da im dadne ustrajnosti, mudrosti i znanja kako bi se zaustavilo širenje opasnosti po ljudsko zdravlje, osigurao red i funkcioniranje društva. A ako bude volja Božja, bit će prilika i sredstava također za naša slavlja.
 
Gospodine Bože! Sve svoje buduće dane i djelovanje s povjerenjem prepuštam u Tvoje ruke i providnost u bratskoj spremnosti i otvorenosti da pomognem kardinalu Vinku u služenju ovom dijelu Crkve Božje. Na slavu Božju, za dobro ljudi, porast Crkve i izgradnju društvene sloge kroz spremnost na dijalog i suradnju!
 
A vama draga braći svećenici, redovnici i redovnice, svećenički i redovnički kandidati, i cijeli narode Božji, preporučam se u molitve, savjete i pomoć.
 
Bog vas blagoslovio! I zdravi i veseli bili!
 

Sarajevo, 26. ožujka 2020.
 
Mons. Tomo Vukšić
nadbiskup koadjutor

 

  

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: