Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. ožujak 2020.

Vijesti

Vatikan, 28. veljača 2020.

SUSPENDIRAN UMIROVLJENI POLJSKI NADBISKUP LENGA

Zbog narušavanja Papina ugleda zabranjeno mu je propovijedanje i javno predvođenje liturgije, a zabrana se odnosi i na davanje izjava u medijima

Odlukom biskupa Włocławeka Wiesława Meringa umirovljenom poljskom nadbiskupu Janu Pawełu Lengi je, zbog narušavanja Papina ugleda, zabranjeno propovijedanje i javno predvođenje liturgije, a zabrana se odnosi i na davanje izjava u medijima.

Kancelar biskupije Włocławek Artur Neimira izjavio je za poljsku katoličku novinsku agenciju KAI da je biskup Mering odlučio uvesti disciplinske mjere kako bi spriječio širenje skandala među vjernicima. Pojasnio je da je nadbiskup Lenga odbijao spomenuti ime pape Franje prilikom slavljenja mise. Mjera će ostati na snazi dok Sveta Stolica ne donese sud o tome slučaju.

Nadbiskup Lenga više puta je kritizirao Papu. Prošle godine jedan je poljski časopis izvijestio da je papu Franju nazvao „uzurpatorom i heretikom“.

Glasnogovornik Poljske biskupske konferencije Paweł Rytel-Andrianik rekao je da nadbiskup Lenga nije član Poljske BK te se stoga njegove izjave ne mogu ni na koji način povezati s Poljskom BK i ne mogu se tretirati kao stavovi poljskih biskupa.

Nadbiskup Jan Paweł Lenga bivši je nadbiskup Karagande u Kazahstanu, umirovljen je 2011. godine i otad živi u samostanu u Licheń Staryju u biskupiji Włocławek. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. ožujak 2020.

    Papa Francesco: Preghiera e Benedizione “Urbi et Orbi” - LIS

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: