Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 28. veljača 2020.

NOVI ZELAND: BISKUPI UPOZORILI NA VAŽNOST ZAŠTITE NEROĐENE DJECE

Djeca, žene i obitelj u središtu su pažnje Novozelandske biskupske konferencije, u kontekstu aktualne rasprave o dekriminalizaciji pobačaja

Na Novom Zelandu traje rasprava o abortusu, u sklopu koje je prošlih mjeseci predstavljen nacrt novoga zakona kojim se želi odobriti pobačaj na zahtjev do 20. tjedna trudnoće. Kako stoji u nacrtu zakona, nakon 20. tjedna trudnoće, zahtjev za abortus mogao bi biti odobren ukoliko liječnik, vodeći računa o dobrobiti te fizičkom i mentalnom zdravlju trudnice, s razlogom vjeruje da je, s obzirom na okolnosti, pobačaj primjereno rješenje.

Prema trenutno važećem zakonu o abortusu na Novom Zelandu, trudnoću je dopušteno prekinuti do 20. tjedna samo u slučaju incesta, ozbiljne malformacije djeteta ili ozbiljnoga rizika za mentalno i fizičko zdravlje trudnice. Nakon 20. tjedna trudnoće abortus je dopušten samo ukoliko je trudnici ugrožen život, odnosno ukoliko joj je ozbiljno ugroženo fizičko ili mentalno zdravlje.

Katolička Crkva na Novom Zelandu usprotivila se predloženom nacrtu zakona. Lokalna biskupska konferencija prošlih je dana na svojim internetskim stranicama izrazila veliku zabrinutost zbog činjenice da bi nerođena djeca mogla ostati bez prava, dok bi posebice nezaštićena bila nerođena djeca s tjelesnim oštećenjima. Svako nerođeno dijete ima pravo na mjesto u obitelji, zajedno sa svim ostalim pravima koja iz toga proizlaze – poručili su novozelandski biskupi preko Cynthije Piper, članice Komisije za društvenu pravdu biskupije Hamilton.

Dijete u majčinoj utrobi već ima svoj genetski identitet i zakon mora odražavati tu stvarnost – upozorila je Piper te napomenula kako je potpuno neprihvatljivo da predloženi zakon o pobačaju više ne pretpostavlja nikakvu zakonsku obvezu kojom bi se u obzir uzela prava nerođenog djeteta. Konačno, Cynthia Piper je izvijestila o zabrinutosti Katoličke Crkve zbog društvenog, obiteljskog i ekonomskog pritiska na žene koje se nađu u situaciji neželjene trudnoće. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: