Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. travanj 2020.

Vijesti

Pariz, 25. veljača 2020.

ASIA BIBI ŽELI AZIL U FRANCUSKOJ

Pakistanska katolkinja Asia Bibi u razgovoru za francuski „La Croix" 24. veljače izjavila je da namjerava zatražiti azil u Francuskoj, prenosi Kathpress

Pakistanski Vrhovni sud oslobodio je Asiju Bibi, osuđenu na smrt godine 2010., krajem listopada 2018. optužbi za blasfemiju i naložio njeno trenutačno puštanje na slobodu. Uslijedili su prosvjedi i prijetnje radikalne islamističke stranke Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) koja je zatražila hitno pogubljenje Asije Bibi i optužila suca Vrhovnog suda za popuštanje pritiscima antipakistanskih snaga iz zapadnih zemalja. Vlada je zatim najavila da joj neće dopustiti izlazak iz zemlje te je bilo riječi i o mogućoj reviziji presude. Mnoge su zemlje iskazale spremnost pružiti joj utočište, a za nju se zauzeo i papa Franjo. Unatoč oslobađajuće presude pedesetogodišnjakinja je živjela u sigurnosnom pritvoru zbog stalnih prijetnji islamista. Naposlijetku je u svibnju 2019. stigla u Kanadu koja se obvezala prihvatiti je na godinu dana.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo 25. veljače u Pariškoj vijećnici Bibi proglašava počasnom građankom francuskoga glavnoga grada, o čemu je odlučeno još 2014., kada je još čekala pogubljenje. Bibi je rekla da Europska unija upravo razmatra u koju bi zemlju sad mogla ići, te istaknula posebnu zahvalnost dosadašnjem posebnom povjereniku EU za vjerske slobode Janu Figelu za njegovu pomoć. Krajem siječnja njezina je knjiga prevedena na francuski jezik.

Bibi je osuđena 2010. da je vrijeđala proroka Muhameda tijekom svađe sa susjedama. Bibi je u lipnju 2009. godine sa skupinom žena bila u berbi voća kada je izbila svađa oko čaše vode iz koje je Bibi pila. Ostale žene su rekle da sada one ne smiju koristiti tu čašu jer ju je Bibi, zbog svoje vjere, učinila „nečistom“. Kako su navodili svjedoci optužbe, žene su tada tražile od Bibi da se obrati na islam, a ona je navodno odgovorila vrijeđanjem Proroka. Nakon incidenta u polju, Bibi je pretučena u vlastitu domu gdje su ju nasilnici prisilili da prizna blasfemiju u strahu za vlastiti život. Brzo je i uhićena i osuđena, a njezina borba za slobodu trajala je dugih devet godina, sve dok posljednja sudska instanca nije odlučila da je to priznanje iznuđeno iz nje pod prijetnjom smrti. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. travanj 2020.

    Il Papa: ringraziamo Maria perché ha accettato di essere Madre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: