Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. ožujak 2020.

Vijesti

Freiburg, 25. veljača 2020.

U NJEMAČKOJ OMOGUĆENA ONLINE PRIJAVA CRKVENOG VJENČANJA

Stranicu u modernom i privlačnom dizajnu parovi od sad mogu koristiti za planiranje crkvenog vjenčanja

Nadbiskupija Freiburg od Valentinova ove godine nudi online-obrazac za prijavu vjenčanja. Stranicu u modernom i privlačnom dizajnu Einfach-kirchlich-heiraten.de parovi od sad mogu koristiti za planiranje crkvenog vjenčanja. 

Otkako je omogućena kupovina aviokarata online, gotovo nikome ne pada na pamet kupovati je preko ureda agencije. Danas je to smiješno. Kao i puno drugih stvari koje su suvremenom čovjeku nezamislive bez interneta. Nadbiskupija Freiburg stoga je samopouzdano krenula u crkveni projekt  koji pokazuje promjenu paradigme, odnosno jedno potpuno novo razumijevanje Crkve: ona želi biti izlazeća, pa i na virtualnom svijetu i služiti onima koji traže njene sakramente i usluge. Osnovna ideja svojevrsne agencije za usluge” nova je i neobična, a inicijatori su svjesni da se ona neće odmah svima svidjeti. Nadbiskupija Freiburg se skromno i samokritično upitala gdje to Crkva može učiniti nešto više za vjernike. Snažan je to signal koji stvara povjerenje i suosjećanje: Crkva pokušava služiti ljudima, a ne obrnuto - prenosi Fratellanza umana

Prema crkvenom zakonu predviđeno je da se parovi vjenčaju u matičnim zajednicama pred vlastitim župnikom, no za to postoje iznimke, koje danas u globaliziranom svijetu praktički postaju pravila. Tako je preko ove stranice moguće potražiti odgovarajuću crkvu za vjenčanje, pa čak i izabrati svećenika ili crkvenog službenika koji je taj dan na raspolaganju. Na taj način par može izabrati, primjerice, želi li službenika koji govori o tome da Bog nije stvorio Adama i Stevu” ili onoga koji će govoriti o ljepoti bračne ljubavi i vjernosti. Moguće je vidjeti koliko u kojoj crkvi ima mjesta za goste vjenčanja i je li dopušteno prosipati latice cvijeća. Osim toga, tu je i obrazac preko kojega budući mladenci slobodno mogu kazati što im je na taj dan najvažnije, a podaci će se zatim proslijediti svećeniku koji će nakon toga tražiti osobni kontakt i imati dobre i iskrene početne informacije za razgovor.

Gabriele Höfling smatra da se projekt treba djelomično prilagoditi i proširiti na cijelu Njemačku, te da bi Crkva mogla osigurati sličnu ponudu i za organizaciju sprovoda, krštenja i drugih sakramenata, ili jednostavnu mogućnost prijave za razgovor s određenim svećenikom. A gotovo cijela crkvena administracija mogla bi se, konačno, ponuditi online. Tako bi se, primjerice, jedan krsni list mogao naručiti i preko interneta. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. ožujak 2020.

    Papa Francesco: Preghiera e Benedizione “Urbi et Orbi” - LIS

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: