Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. travanj 2020.

Vijesti

Zagreb/Sesvetska Sopnica, 24. veljača 2020.

DUHOVNA OBNOVA ZA ŠTOVATELJE GOSPE KONDŽILSKE U SEVETSKOJ SOPNICI

Na temu “Kršćanin, svjedok Kristov ili promatrač”

Prva ovogodišnja duhovna obnova za članove molitvenih zajednica „Štovatelji Gospe Kondžilske“ održana je u župi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba u nedjelju, 23. veljače 2020. o temi “Kršćanin, svjedok Kristov ili promatrač”. Duhovnoj obnovi prethodilo je zajedničko euharistijsko slavlje s mjesnom župnom zajednicom vjernika u prijepodnevnim satima koje je predvodio fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar i voditelj duhovne obnove. Duhovna obnova namijenjena je članovima molitvenih zajednica iz zagrebačkih župa koji se povremeno okupljaju te molitvom, duhovno-meditatvnim sadržajima i konkretnim djelima ljubavi pronose i svjedoče slavu i čast Gospe Kondžilske, župa Komušina u Bosni i Hercegovini.

Na kraju Misnog slavlja okupljene je pozdravio domaćin fra Zdravko Dadić, župnik župe sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici i gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu, iskazavši radost zbog zajedničke pretkorizmene duhovne obnove osvjedočenih članova molitvenih zajednica s područja Zagreba i što su za domaćine svoga duhovnog okupljanja opet izabrali franjevce Bosne Srebrene u Zagrebu.

U uvodnom predavanju fra Stipo je svoje razmatranje temeljio na biblijskom odlomku iz Ivanova evanđelja 1, 29-34 u kojem Ivan Krstitelj na Jordanu susreće Isusa i okupljenom narodu naviješta i svjedoči da je on uistinu Sin Božji i pravi Bog. To znači da i mi Boga možemo susresti i svjedočiti u svom svakodnevnom životu. Naglasio je da Bog svakom čovjeku daje vrijeme potrebno za taj susret: „Bog daje vrijeme koje ti je potrebno da se susretneš s Njime. On se ne ljuti što si često spor, što ne želiš, što nemaš volje. On je strpljiv i on te čeka. Daje ti i vrijeme za obraćenje. Vrijeme je u tvojim rukama, ti s tim vremenom raspolažeš.“ Jedno od ljepših, milosnih vremena za kršćanina jest vrijeme korizme, koje nam uskoro dolazi. Fra Stipo je potaknuo okupljene sudionike duhovne obnove da iskoriste predstojeće milosno vrijeme korizme i da u njemu budu apostoli nade, jer suvremeni svijet upravo takve osobe i kršćane treba, one koji neće biti samo puki „promatrači“, nego istinski svjedoci i navjestitelji Isusa Krista, njegovih riječi i djela, a kao izvrsni primjer naveo je njegovog preteču Ivana Krstitelja.

Nakon razmatranja, te kraće pauze, uslijedila je zajednička diskusija i izmjena međusobnih razmišljanja na zadano Evanđelje i razmatranje duhovnika.

Duhovna obnova završena je zahvalom voditelja molitvene zajednice “Štovatelji Gospe Kondžilske” Luke Martića voditelju duhovne obnove fra Stipi Karajici na poticajnim riječima i razmišljanjima te ih sve pozvao na zajedničku druženje uz okrjepu u kriptu župne crkve koju si pripremili sudionici obnove u suradnji s domaćinima franjevcima. (kta/i.g.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: