Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. ožujak 2020.

Vijesti

Bari (Italija), 20. veljača 2020.

U BARIJU ZAPOČEO SUSRET BISKUPA MEDITERANSKIH ZEMALJA

Pod geslom: "Sredozemlje - granica mira"

U organizaciji Talijanske biskupske konferencije, u popodnevnim satima 19. veljače 2020. u normanskoj tvrđavi (Castello Svevo) u talijanskom gradu Bariju započeo je susret biskupa mediteranskih zemalja pod geslom: „Sredozemlje - granica mira“.

Na susretu sudjeluju 59 delegata biskupskih konferencija iz 20 zemalja s područja Sredozemlja. Među sudionicima su: predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, i mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, te nadbiskup metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda koja obuhvaća Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo. Između ostalih, odazvale su se i delegacije iz: Slovenije, Španjolske, Francuske, Albanije, Grčke, Malte te zemalja Bliskoga Istoka i Sjeverne Afrike među kojima su i trojica patrijarha.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svima uputio je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Basseti, nadbiskup Perugie. „Na ovom našem plemenitom susretu čut će se glas svih obalnih Crkava: tu smo da ponovno otkrijemo značenje zajedničke pripadnosti Sredozemlju, dakle da crpimo ljepotu i snagu bratskog zajedništva i da u središte stavimo proročanstvo jedinstva“, kazao je kardinal Basseti. Rekao je i da „Sredozemlje nije samo ljepota nastala susretom raznolikosti, već i nasilje koje eksplodira zbog nemogućnosti sastavljanja igara moći i suprotstavljenih interesa“. Pojasnio je da je nadahnuće za organiziranje ovog susreta dobio kada je upoznao „svetog gradonačelnika“ grada Firenze, Giorgia La Piru koji mu je kazao da Sredozemlje ponovno postaje ono što je bilo. Dodao je da je počeo u sebi osjećati „ nepodnošljivu patnju Našeg Mora (Mare Nostrum) svedenog na grob tisuća braće“.

Kardinal Basseti istaknuo je da je posebnost ovog susreta „ u izražavanju najautentičnijeg načina života i postojanja Crkve koja omogućuje da se čuje glas o poteškoćama i pitanjima naroda na obalama Sredozemlja u trenutku koji je za mnoge od njih uistinu dramatičan“. Dodao je da je riječ o bratskom susretu tijekom kojeg će nastojati čuti i prihvatiti poticaje Duha Svetog. „Zajednička mediteranska pripadnost naših Crkava, naše zajedništvo cum Petro et sub Petro i bogatstvo naših tradicija pokazuju nam - u poštovanju i uvažavanju različitosti - zajednički poziv. Poziv koje nas upućuje na duboko biće Crkve: biti Crkve koje se neprestano vraćaju izvorima vjere, kako bi prenijele ljepotu i radost Uskrslog na mlade ljude i buduće naraštaje; biti Crkva blaženstava, pažljiva u kultivaciji nove kulture Sredozemlja, koja može biti samo kultura susreta i dobrodošlice…; biti Crkve proročanstva…; biti Crkve 'mediteranskih mučenika' koji znaju prepoznati znakove vremena i sposobni su dijalogom 'razoružati' svaku bogohulnu upotrebu Božjeg imena u mržnji prema bratu“, rekao je kardinal Basseti te dodao: „Dragi prijatelji, dočekujući jedni druge, rukom dotičemo ljepotu mozaika mediteranskih kršćanskih kultura i tradicija, ali ne možemo ne imati na umu drame koje danas doživljavaju naši narodi“. Kazao je da „pogotovo u mediteranskom bazenu, gdje se tenzije i sukobi cijelog svijeta konvergiraju, alternativa miru predstavlja rizik nekontroliranog kaosa“. „Ne treba zaboraviti, draga braćo, da je zid koji dijeli narode prije svega zid ekonomije i interesa. Na Sredozemlju postoji nevidljiva granica koja razdvaja narode koji žive u bijedi od onih koji žive u blagostanju“, rekao je kardinal Basseti.

U ime Talijanske biskupske konferencije, uz kardinala Bassetija, sudjeluju i trojica dopredsjednika i generalni tajnik te petorica predsjednika komisija, a brojni talijanski biskupi pridružit će se Euharistijskom slavlju sa Svetim Ocem, 23. veljače kojim će završiti ovaj susret. Jedan od trojice dopredsjednika mons. Antonio Raspanti, biskup Acireale održao je izlaganje pod naslovom: „U potrazi za mediteranskim pozivom”. Pošto je podsjetio da ih Isusovo Evanđelje potiče „na otvaranje mogućnosti za zajednički dijalog i viziju, progovorio je o kršćanskoj viziji Sredozemlja.

Pozdrav sudionicima uputio je i gradonačelnik Barija dr. Antonio Decaro i predsjednik pokrajine Apulije dr. Michele Emiliano.

Prije početka radnog dijela susreta biskupi su slavili Svetu misu u kripti katedrale Uznesenja Blažene Djevice Maije u Bariju, a predsjedao je kardinal Basseti. Nakon Svete mise nadbiskup Barija i Bitonta mons. Francesco Cacucci ugostio je sve biskupe koji su došli na ovaj susret i poželio im dobrodošlicu. U većernjim satima, 18. veljače Euharistijsko slavlje u kripti katedrale predvodio je kardinal Puljić, a biskupi su i ovaj put molili pred drevnom Gospinom slikom koju je Carigrad darovao Bariju.

Susret biskupa mediteranskih zemalja završit će pohodom pape Franje koji će se, 23. veljače u bazilici sv. Nikole u 8.30 sati susresti s biskupima zemalja Sredozemlja okupljenim na ovom susretu. Tijekom susreta s papom Franjom prigodnu riječ uputit će: predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti zatim kardinal Puljić i apostolski upravitelj Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata nadbiskup Pierbattista Pizzaballa. Pošto se obrati okupljenima i sasluša riječi zahvale alžirskoga nadbiskupa Paula Desfargesa, predsjednika Sjevernoafričke biskupske konferencije (CERNA) te se pomoli u kripti bazilike pred moćima sv. Nikole i pozdravi dominikansku zajednicu, čuvare svetišta, papa Franjo predvodit će na Trgu Viktora Emanuela II., prvoga kralja ujedinjene Italije, Euharistijsko slavlje s početkom u 10.45 sati kojim završava susret „Mediteran, granica mira“. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. ožujak 2020.

    Il Papa a Santa Marta: chiediamo la grazia di piangere con chi piange

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: