Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. ožujak 2020.

Vijesti

Sarajevo, 20. veljača 2020.

DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Duhovne vježbe vodio je postulator kauze za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca dr. mons. Juraj Batelja

U srijedu, 19. veljače 2020. kao dio duhovnih vježbi za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije, a koje vodi postulator kauze za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca dr. mons. Juraj Batelja, slavljena je Sveta misa. Tema duhovnih vježbi, koje su započele u ponedjeljak, 17. veljače, a koje će završiti u četvrtak 20. veljače, su poruke koje je papa Benedikt XVI. povodom 150. obljetnice smrti Sv. Ivana Marije Vianneya i Svećeničke godine (2009.) uputio svećenicima te pismo pape Franje prigodom 160. obljetnice smrti župnika arškog (2019.), prenosi nedjelja.ba.

Središnji dio trećeg dana duhovnih vježbi koje se održavaju u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu bila je Sveta misa koju je predvodio mons. Batelja.

Na samom početku euharistijskog slavlja postulator kauze za proglašenje svetim Bl. Stepinca kazao je kako je misa uvijek otvoreni događaj jer Isus otvara svoje srce da mu se približe i uđu svi oni koji ga traže. „Ako sredstva informiranja žele približiti Božjemu narodu pa i ljudima koji nisu katolici ono što mi radimo zapravo, trebao bi biti evangelizacijski posao da pomognu da otvoreno Isusovo srce proslijedi svoje zrake na one radi koji je On krv svoju prolio i koje je na križu otkupio, a to su, ne ulazimo u teološku polemiku, mnogi ili svi ljudi“, kazao je mons. Batelja.

Na početku prigodne homilije propovjednik je napomenuo kako je Bl. Alojzije Stepinac svima onima koji su imali odgovornost za javni život ili onima koji su polazili u obranu domovine uvijek na srce stavljao misli: čisto srce – to znači vjernost savjesti i čuvanje života i čiste ruke – od tuđega života i od tuđe imovine. „Jedna od najznakovitijih njegovih rečenica koju bi trebalo staviti na dovratnike svih onih koji se protive Njegovom svjetlu na obzorju ovoga dijela Europe, trebalo bi staviti rečenicu proroka Ezekijela – 'Tko mene dira, tko čovjeka dira, dira zjenicu Božjega oka'. Bog se do te mjere poistovjećuje s čovjekom da mu to daje doznanja i zato živimo u ovovremenoj civilizaciji koja da bi mogla gospodariti čovjekom, isključuje Boga iz njegove sredine“, kazao je.

„Kad sam promišljao nad nekoliko misli iz današnjih čitanja, onda mi napamet dođe stih iz Pjesme nad pjesmama 'Zdenac je umom srcu izvor žive vode'. I čuli smo kako apostol kaže 'ako se hoćeš vidjeti ogledaj se u ogledalu i vidjet ćeš sliku svoju'. Pogledamo li u zdenac također ćemo vidjeti svoju sliku, ali ovdje je riječ o dubini mojega srca u kojemu je izvor žive vode i ne samo za nas i za sve radi koji smo primili dar svetoga reda. Pokušaj stoga u sebi iskopati svoj vlastiti zdenac, svoj osobni vrutak da i ti uzmogneš, kad uzmeš u ruke Sveto pismo, iz dna svoje duše crpsti pravo razumijevanje“, rekao je mons. Batelja u propovijedi.

U nastavku je kazao kako je možda najljepša molitva čitanje Božje riječi te dodao kako ne zna što su svećenici propovijedali na Nedjelju Božje riječi, ali je uvjeren kako su ono što su narodu tumačili prije dobro promislili. Mons. Juraj je rekao kako je zanimljiv tekst o vlastitom zdencu jer sjedinjuje dva klasična smjera kršćanske tradicije – put u unutarnjem čovjeku koji doživljava božanske pojave i drugi – poniranje u Sveta psima što je donijelo svoje velike učitelje u Augustinu i Grguru Velikom.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji svećenike podsjetio i na to kako je Sv. Augustin lijepo uskliknuo u svojim ispovijestima „Kasno sam te uzljubio ljepoto tako stara i uvijek nova, kasno sam te uzljubio. Tražio sam te vani, a ti si bio u meni“. „I stoga neka ova Božja riječ danas u nama probudi želju za čitanjem, razmišljanjem i promišljanjem Božje riječi, ne samo da bi se nastanila u nama nego da bi u nama rodila život. I to onaj život koji u Isusu Kristu prepoznaje i svjedoči da je On Bog“, rekao je i dodao kako će tek tada vidjeti sve ono što postoji u svijetu.

U zaključku je potaknuo na razmišljanje postavljajući pitanja: „Kako bi čovjek mogao biti postrani dok stvoreni svijet svjedoči u Bogu? A kako bismo mi koji smo po naravi našega poziva i službe trebali biti i proroci ne samo stvorenosti svijeta, nego i Njegove otkupiteljske naravi, odnosno Njegova otkupljenja po drvetu križa?“

Pod Svetom misom svirao je prof. don. Niko Luburić.

Na četverodnevnim duhovnim vježbama sudjeluje oko 30 svećenika koji su se okupili 17. veljače. Za tu prigodu kao duhovno štivo voditelj duhovnih vježbi mons. Juraj Batelja priredio je knjižicu Budite jedno srce i jedna duša. Naslov knjižice uzeo je iz oporuke koju je Bl. Stepinac uputio svojim vjernicima i hrvatskom narodu 28. svibnja 1957.

Svakog od četiri dana, svećenici su uz voditelja imali organizirano vrijeme za razmatranja o temi vježbi. Kao dio programa organizirane su i svete mise, križni put s Bl. Alojzijem Stepincem, jutarnje molitve, pokorničko bogoslužje i sakrament pomirenja te klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu.

U četvrtak, 20. veljače svi svećenici koji su sudjelovali na duhovnim vježbama će nakon zajedničke jutarnje molitve, doručka, razmatranja i Svete mise, zajedno objedovati i oprostiti se na kraju programa. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. ožujak 2020.

    Il Papa a Santa Marta: chiediamo la grazia di piangere con chi piange

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: