Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. ožujak 2020.

Vijesti

Washington, 18. veljača 2020.

AMERIČKI BISKUPI PONOVO UPUTILI PAPIN APEL ZA NUKLEARNO RAZORUŽANJE

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država ponovo uputili apel pape Franje protiv upotrebe i posjedovanja nuklearnog oružja, koji je Sveti Otac ponovio u Nagasakiju i Hirošimi

Papine su riječi snažan apel da se činjenica nepromjenjenoga stanja međunarodnih odnosa koji se temelje na prijetnjama međusobnog uništenja, mora promijeniti – stoji u priopćenju koje je jučer uputila Komisija za međunarodnu pravdu i mir Američke biskupske konferencije koja podsjeća na prošle apele američkih biskupa o hitnoj potrebi poduzimanja velikih rezova i na potpuno uklanjanje nuklearnog oružja. Radi se o potrebi koju je također priznala međunarodna zajednica i zato 1968. godine potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja – istaknuli su američki biskupi.

Papa Franjo je iskoristio svoj posjet Japanu kako bi vjernike, te sve državne i nedržavne strane podsjetio na moralnu dužnost obnovljene zauzetosti za oslobođenje svijeta od nuklearnog oružja i prijetnji koje ono predstavlja – napisali su u priopćenju američki biskupi i napomenuli – Ta odgovornost pritišće savjest svih ljudi, no na poseban se način odnosi na Vladu Sjedinjenih Američkih Država. Zemlje koje posjeduju nuklearno oružje moraju se zauzeti kako bi ga smanjile. No i one koje ga nemaju, moraju se suzdržati od potrage za njim, kako bi „Članak 6“ Ugovora o neširenju nuklearnog oružja bio djelotvorno sredstvo za njegovo potpuno uklanjanje.

Papa Franjo je tijekom svoje službe, kao i njegovi prethodnici, nekoliko puta govorio o temi nuklearnog razoružanja, pa i u svojim snažnim govorima u Nagasakiju i na Mirovnom susretu u Memorijalnom centru u Hirošimi, gdje su njegove riječi imale poseban odjek na svjetskoj razini, bilo zbog mjesta gdje su bile izgovorene, bilo zbog snage razloga koje je Papa koristio u međunarodnom kontekstu obilježenom preporodom nacionalizma i utrkom za naoružanjem. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. ožujak 2020.

    Il Papa a Santa Marta: chiediamo la grazia di piangere con chi piange

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: